Utilajele comercializate de Titan Machinery au fost desemnate mașinile anului 2018


21.11.2017

Producătorul american de utilaje agricole Case IH și cel suedez Väderstad, mărci care sunt distribuite exclusiv de Titan Machinery pe piața din România au câștigat, cu câte un utilaj fiecare, titlul de  „Mașina anului 2018” la ediția din acest an a expoziției Agritechnica din Hanovra, Germania. Titlul pentru fiecare în parte a fost acordat de către un juriu format din jurnaliști ale principalelor publicații cu tematică agricolă din Europa. Cei doi câștigători au fost: tractorul Case IH Maxxum Multicontroller la categoria tractoarelor de putere medie și cultivatorul Väderstad CrossCutter Disc la categoria cultivarea solului.

„Mașina anului” – una dintre cele mai prestigioase distincții

Distincția „Mașina anului 2018”, unul dintre evenimentele cheie din agenda Agritechnica, a fost judecată de jurnalistii publicațiilor din Germania – Agrarheute, AgrarTechnikLand & Forst, Wochenblatt, Polonia – AgroMechanika, Elveția – DieGrüene, Ucraina – HCX („NouaAgricultura”), România – Ferma, Ungaria – MezöHir, Italia – Meccagri, Belgia – Le Sillon Belge/Landbouwlen, Danemarca – Maskinbladet, Suedia Maskinmarknaden, Franța – Terre-net.

Premiile „Mașina anului” se acorda pentru 14 categorii de mașini și utilaje agricole, de la tractoare de mare putere „XXL”, utilaje de prelucrare a solului și până la combine pentru recoltat sfecla de zahăr și cartofi, prelucrarea furajelor, transport și logistică. Procesul de selectare și nominalizare a candidaților la acest premiu a început în urmă cu 3 luni, pentru fiecare categorie, iar votarea finală a început în 30 octombrie. În 12 noiembrie au fost centralizate voturile juraților și au fost stabiliți câștigătorii, iar festivitatea de decernare a premiilor s-a facut la Agritechnica, în ziua de 14 noiembrie.

Case IH Maxxum Multicontroller –  „Mașina anului 2018”

Noua transmisie ActiveDrive 8 a celei mai noi serii de tractoare Maxxum Multicontroller a obținut acest titlu datorită recunoașterii performanțelor și avantajelor de economisire a costurilor pe care le oferă această nouă transmisie, dar și datorită celorlalte dezvoltări ale gamei.

Tractorul Maxxum Multicontroller este dotat cu o transmisie 100% nouă, care se numește ActiveDrive 8. Aceasta este o transmisie cu opt trepte sub sarcină, trei game de viteze și superreductor opțional. Pe lângă ele, transmisia cea nouă este disponibilă cu o mulțime de funcții care vor face „deliciul fermierilor”. Și asta deoarece tractorul poate fi oprit doar prin apăsarea pedalei de frână (n.r. - brake-to-clutch sau brake-to-inch). Totodată, este disponibilă și o schimbare de rapoarte la care viteza motorului variază automat, în vederea evitării șocurilor pe linia cinematică. Mai mult, vorbim de o transmisie care acoperă cu o singură gamă de viteze, cu opt rapoarte sub sarcină, toată gama de viteze între 4 și 18 km/h. Practic, la o viteză care variază între 4 și 18 km/h, tractorul nu are niciun fel de întrerupere a cuplului motor, între motor și roți, ceea ce reprezintă o caracteristică ce nu poate fi găsită astăzi pe piață, în această gamă de putere.

Pentru călătoriile pe șosea, transmisia este proiectată să pornească în intervalul 3, iar funcția de schimbare a sarcinii permite progresul rapid prin viteze de acționare. O funcție de schimbare automată înseamnă că tractorul poate fi setat să progreseze automat prin orice set de opt viteze pe teren și prin toate cele 16 trepte de viteză din primele două trepte de pe șosea. De asemenea, pedala de lansare poate fi utilizată pentru a depăși automatizarea transmisiei și pentru a face o trecere în jos.

În ceea ce privește funcționarea transmisiei, pedala de ambreiaj nu este întotdeauna necesară pentru a frâna. Maxxum Multicontroller dispune de funcția Brake to Clutch care îi permite să dozeze viteza la sol și să oprească doar folosind pedala de frână, fără ambreiaj. În plus, inversorul cu dublu ambreiaj dedicat permite o adevărată „navetă de putere în timpul schimbărilor de direcție pe pante, în timp ce o caracteristică "Brake to clutch" – ce permite frânarea fără acționarea pedalei de ambreiaj, îmbunătățește ușurința de oprire și siguranță la joncțiunile rutiere sau atunci când se stivuiesc baloturile cu un încărcător.

Discul Väderstad CrossCutter – “Mașina anului 2018” – specialist în patul germinativ fals

Discul CrossCutter este specialist atunci când se lucrează în diagonală faţă de direcţia de înaintare. Fiecare disc este amortizat individual astfel încât oferă abilităţi excelente de copiere a terenului. Discul CrossCutter este proiectat să prelucreze samulastra şi buruienile dificile într-un mod economic.

Discul CrossCutter în combinaţie cu o grapă de paie frontală, împrăştie eficient resturile de rapiţă, în timp ce distruge şi capsulele nerecoltate. Discurile cultivă solul apoi până la 3 cm adâncime şi crează un pat germinativ fals. Prin crearea acestor paturi germinative false, solul este deposedat de acumulările de samulastră de rapiţă.

O problemă în creştere sunt buruienile rezistente la erbicide. Discul CrossCutter este imbatabil la lucrarea superficială. De exemplu, iarba neagră este o problemă în creştere. Iarba neagră germinată previne germinarea altor seminţe de iarbă neagră. Prin treceri repetate cu discul CrossCutter, se efectuează un foarte bun control al acestei buruieni. Efecte similare pot fi obţinute cu alte tipuri de buruieni precum şi seminţele de culturi anuale. Nici o buruiană nu rezistă oţelului.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist