Soluția inovatoare SeedEye de la Väderstad


23.02.2017

Odată cu introducerea sistemelor fără fir Wi-Fi şi iPad în programele Väderstad, s-au adus o serie de avantaje. De acum încolo maşinile şi echipamentele pot fi controlate cu ajutorul comunicării fără fir. Uşurinţa în exploatare, eficienţa, dar şi facilităţile de aducere la zi a programelor, sunt numai câteva din avantajele aduse de soluţiile electronice.

Väderstad prezintă o tehnologie complet nouă și unică în proprietatea scanerului de semințe: SeedEye, pentru semănătoarea Rapid A 400-800 S. Fermierii pot seta acum cu ușurință numărul de semințe pe metru pătrat, fără a mai fi nevoie a efectua teste de calibrare. SeedEye oferă funcționalități suplimentare pentru sistemul electronic de control instituit Väderstad E-Control.

"Determinarea rapidă și exactă a volumului de semințe a fost pe listele de dorințe ale fermierilor de zeci de ani", spune Crister Stark, Președinte al Consiliului Director de la Väderstad. "Väderstad poate satisface acum această nevoie, SeedEye fiind o soluție cu totul nouă și unică.", completează Crister Stark.

Senzorul de scanare a semințelor - SeedEye:

Operatorul stabilește volumul de semințe pe metru pătrat de la panoul de control, eliminând testarea normală de calibrare si economisind timp și efort. Operatorul are un control complet al procesului de semănare prin intermediul afișajului iPad al panoului de control. În cazul în care o brăzdare de semințe se abate de la variația permisă presetată, o alarmă acustică este activată și brăzdarul de semințe defect este marcat cu roșu pe ecran.

Nu este necesară nicio resetare a semănătorii între diferite culturi semănate. SeedEye se ocupă de acest lucru în mod automat, odată cu schimbarea valorilor de pe ecran efectuate de operator, ceea ce duce la creștea eficienței. Fiabilitatea crescută a semănatului, precum și confortul sporit al operatorului, care are de acum o privire de ansamblu și de control, sunt îmbunătățirile aduse procesului de semănare.

Senzorul numară semințele

Senzorii sunt situați în furtunurile dedicate semințelor. Semințele curg prin senzori, care sunt echipați cu șase tranzistoare optice. Acestea sunt iluminate cu lumină în infraroșu. Atunci când o sămânță trece printr-o rază de lumină, lumina este foarte scurt întreruptă și tranzistorul optic înregistrează această întrerupere în fluxul de lumină.

Numărul total de pauze este înregistrat și prelucrat, permițând ca volumul de semințe să fie specificat cu o mare precizie. Senzorii numără cu o precizie de aproximativ 99%. Valoarea pentru grâu și pentru alte cereale este de aproximativ 98-99% la 250 de semințe pe secundă. Sistemul setează automat precizia și compensează praful și reziduurile care se pot aduna în senzori.

"Numărarea semințelor este mai exactă decât prin calcularea cantităților în funcție de greutatea semințelor", spune Crister Stark. "Sistemul a fost dezvoltat ca un răspuns direct la nevoile agricultorilor de a anticipa plantele totale pe metru pătrat."

Operatorul stabilește volumul de semințe pe metru pătrat

Operatorul setează volumul dorit de semințe pe metru pătrat pe un iPad fără a avea nevoie să coboare din tractor pentru a efectua un test de calibrare convențional. Scanerul semănătorii măsoară viteza semănătorii și solutia electronică E-Control calculează în mod continuu cât de bună este concordanța între "punctul setat" pentru volumul dorit de semințe pe metru pătrat și valoarea reală de alimentare atinsă prin SeedEye. Alimentarea, care este acționată electric, este în mod constant reglată pentru a produce volumul dorit de semințe.

Ușurința variației în funcție de volumul de semințe

În cazul în care operatorul dorește să schimbe volumul de semințe pe metru pătrat, schimbarea este înscrisă pe iPad, caz în care volumul este afișat pe ecran. Acest lucru este ușor de realizat cu trepte prestabilite, de exemplu, 10%. Semănătoarea stabilește imediat volumul de semințe dorit pe metru pătrat, indiferent de viteza tractorului și afișează valoarea reală. Sistemul funcționează la fel de bine, cu sau fără funcția ISOBUS.

În materialul video de mai jos(versiunea în limba engleză), vă prezentam descrierea video a soluției SeedEye și avantajele pe care le are această soluție.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist