Semănătoarea Väderstad Tempo – Calitate si Rigurozitate la Viteză Mare


23.01.2017

Väderstad a fost motorul care a generat și dezvoltat soluții inovative, prin crearea de utilaje rapide, precise și flexibile pentru lucrările solului și semănat, încă de la primul produs creat în ferma Stark, în anii 1960.

Astazi, fiecare testare a noilor utilaje marca Väderstad, se desfășoară în colaborare cu fermierii din întreaga lume, cu scopul de a aduce îmbunătățiri permanente acestora și de a dezvolta metode noi de lucru.

Semănătoarea Tempo este un exemplu elocvent, prin atribuirea sistemelor sale electronice noi,  Väderstad E-Services, ce a dus semănatul de precizie la un nivel foarte ridicat. Tehnologia de care dispune, permite achiziția de noi sisteme electronice mai târziu, în viitor.

 

Securitatea calității...

Proprietățile semănătorii Tempo, cum ar fi susceptibilitatea la coroziune a materialelor, precum și reacțiile la contactul cu fertilizatorii și umezeala, sunt permanent testate împreună cu toate legăturile forjate în standurile vibratoare.

Utilajele asamblate final sunt conduse tură după tură într-o carieră de granit, unde li se testează durabilitatea. În aceste condiţii, acestea suferă mult mai mult decât vor suferi vreodată în viaţa reală, în ferme, pentru a releva rapid slăbiciunile ce sunt mai apoi remediate. Rezultatele acestor teste se văd în viaţa mai indelungată a utilajelor, ceea ce înseamnă o mai bună economie pentru clienţi în final.

 

Acuratețe înaltă la viteze mari...

Rezultatele calitative ale Tempo, au fost dezvoltate de inginerii constructorului Suedez, pe parcursul a multor ani de muncă, cu multe testări dificile în câmp, în numeroase țări și în stransă legătură cu fermierii și consultanții agricoli.

Inima utilajului este un sistem de dozare ce funcţionează perfect în aproape orice condiţii. Dozatorul este capabil de o precizie impresionantă chiar şi la viteze mari, combinat cu sensibilitatea scăzută la vibraţii şi pante. Secretul din spatele acestor capabilităţi constă în faptul că seminţele sunt controlate din momentul în care părăsesc dozatorul și pană la sol.

Tempo foloseşte suprapresiunea din dozator pentru a deplasa seminţele pe o distanţă scurtă pană la sol, cu viteză mare. Această funcţie se numește PowerShoot. Transportul rapid descreşte efectul vibraţiilor şi al pantelor, astfel menţinând precizia.

 

Väderstad E-Services aduce tehnologia viitorului în practica din prezent...

Introducerea sistemelor Wi-Fi şi iPad Air în programele Väderstad aduce o serie de avantaje. Aceasta semănătoare poate fi controlată cu ajutorul sistemelor fără fir. Comparativ cu sistemele convenţionale,  câteva avantajele majore ale soluţiei iPad sunt: uşurinţa în exploatare, costurile reduse, simplitatea actualizării programelor, ș.a.

ControlStation deja prezent pe semănătorile Väderstad asigură o serie întreagă de funcţii importante, de exemplu controlul marcatorilor, cărările tehnologice, dozarea şi monitorizarea funcţiilor specifice ale maşinii. E-Control, o alternativă a ControlStation pe noile utilaje, crește performanţele. Această  tehnologie face mai uşoară calibrarea din cabina tractorului şi elimină toate problemele frecvente legate de cabluri şi de senzori.

Cablurile şi senzorii de pe semănătoare sunt conectaţi la ControlStation, care este utilizat indiferent de soluţia tehnică aleasă pentru terminal. Staţia de lucru WorkStation este apoi conectată la poarta de acces Gateway atunci când Isobus sau E-Control sunt utilizate. Punctul de acces trimite şi primeşte informaţiile la/de la cabina tractorului.

 

Semănatul combinat pentru culturi asigurate...

Semănatul combinat asigură efectul mai precis al fertilizatorului şi de cele mai multe ori creşte şi productivităţile. Prin furnizarea unei cantităţi proporţionale de fertilizator în acelaşi timp cu seminţele, numărul de treceri este de asemenea redus. Semănatul combinat este mai important atunci cand semănăm culturi de păioase, din moment ce acesta poate fi plasat la o distanţă corectă faţă de seminţe. La o semănătoare de precizie, este de asemenea important ca brăzdarul fertilizatorului să nu deranjeze suprafaţa atât de mult încât roţile de copiere să fie afectate, ceea ce ar modifica în final adâncimea de semănat, sau patul germinativ, ceea ce ar afecta condiţiile ideale de germinare.

 

Tempo este potrivit pentru toate tipurile de lucrări...

Tempo este proiectat să facă faţă la cele mai variate condiţii şi să îndeplinească cele mai exigente cerinţe pe care fermierii le au vis-a-vis de la un utilaj modern. Secţiile de semănat sunt construite pentru viteză mare în semănatul convenţional, lucrări minime dar şi directe. Designul permite utilizatorului să efectueze lucrări superficiale sau adânci la viteze mari. Buncărele de seminţe au capacitatea de 70 l, iar în legătura tip paralelogram există un arc de torsiune ce poate transfera 150 kg suplimentare către fiecare secţie în parte. Împreună cu greutatea întregii maşini, aceasta asigură pană la 325 kg pe fiecare secţie în parte, ceea ce este important atunci când se seamănă direct sau la viteză mare. Adâncimea de semănat este uşor de reglat cu ajutorul unui levier care controlează legătura dintre roata de copiere și discul de samănat.

 

Tempo – record la floarea soarelui...

Väderstad a decis să pună la încercare Tempo, şi cu entuziasm s-a pus pe treabă pentru o cursă de 24 de ore în Bulgaria, cu un utilaj de 12 rânduri. Au fost necesare multe pregătiri, precum şi o organizare în cele mai mici detalii înaintea cursei, așteptările fiind foarte mari.

Într-o cursă de 24 de ore, pe 3-4 Aprilie 2014, Tempo R12 a semănat 306 hectare de floarea-soarelui cu o viteză medie de 19 km/h. Cursa Väderstad Tempo a fost ţinută la nord de Sofia, împreună cu subsidiara din Bulgaria a Titan Machinery şi Case IH. Aici a fost arătată abilitatea Tempo R de a semăna floarea-soarelui cu o precizie excelentă la viteze mari. Maşina a fost reumplută de 6 ori cu floarea-soarelui şi combustibil. Fiecare umplere a durat cca 5 minute pentru ambele, seminţe şi diesel.

Alarma care a dat startul s-a auzit la ora 13:45, pe 3 Aprilie 2014, iar cursa s-a încheiat 24 de ore mai târziu. Patru operatori au făcut cu schimbul semănand 306 hectare de floarea-soarelui în ferma Agrotrade Commerce. Această fermă cultivă aproximativ 5,000 de hectare de păioase şi 1,000 de hectare de floarea-soarelui în fiecare an. Parcela a fost semănată la aproximativ 5 cm adâncime cu o normă de sămanţă de 62,500 de plante la hectar.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist