Väderstad Tempo - Filozofia lucrului bine făcut – Partea a III –a


16.03.2018

     Suntem convinși că agricultura traversează o etapă de extindere cum nu s-a mai văzut înainte. Acest domeniu indispensabil vieții încă de la începuturile omenirii, tinde spre o globalizare acută, dată fiind populația mondială aflată în creștere continuă și schimbarea climei raportate la nevoile de alimentație calitative în general și cantitative în special. Modalitățile de satisfacere a acestor nevoi au fost îndelung aprofundare de către furnizorii de tehnologie modernă, iar liniile de demarcație între criteriile de selecție ale utilajului potrivit tind să se estompeze. Producătorii de materie primă agricolă doresc tot mai mult utilaje de înaltă productivitate și fiabilitate într-un raport din ce în ce mai mare cu celelalte criterii care momentan rămân importante, cum ar fi prețul utilajului sau costurile de întreținere ale acestuia.

Semănătoarea Tempo reprezintă misiunea constructorului suedez de a menține traiectoria dezvoltării acestui segment, într-o direcție ascendentă, atingând totodată cele mai sensibile și de interes puncte ale agriculturii mondiale, nevoia de hrană, obținerea ei cât mai repede, cât mai multă și cât mai bună.  Această traiectorie ascendentă pe axa dezvoltării este trasată în primul rând de calitatea utilajului și anume productivitatea lui. O productivitate ridicată este rezultatul preciziei foarte bune în regim de viteză mare, iar acest lucru este important dat fiind faptul că ferestrele sau perioadele de semănat au devenit tot mai scurte din cauza schimbărilor climatice. Un alt aspect care rămâne etalon al dezvoltării acestui segment agricol este fiabilitatea de care beneficiază Tempo. Väderstad este singurul producător de pe piață care oferă pentru acest acest tip de semănătoare 2 ani de garanție la achiziționare.

O mașină - culturi multiple

Fie că este vorba de porumb, sfeclă de zahăr, boabe de soia, floarea-soarelui, rapiță, bumbac, sorg și multe altele, Tempo este capabilă să planteze o gamă completă de culturi cu rezultate apreciate de cei mai pretențioși fermieri din lume. Schimbând cu ușurință intervalul de rânduri și setarea mașinii pentru culturi diferite, Tempo oferă o versatilitate ridicată în fermă. Rezultatul este creșterea eficienței și reducerea la minimum a costurilor de mașină pe hectar. Schimbarea discurilor de însămânțare se efectuează în câteva secunde, fără a fi nevoie de unelte. Setul de semințe mici, care include roți de oprire suspendate și capacitatea de a regla unghiul roților de închidere, asigură rezultate excelente atunci când se plantează culturi mici de semințe, cum ar fi rapița și sfecla de zahăr. Acest lucru îmbunătățește randamentul și extinde utilizarea plantatorului de mare viteză.

Tempo - câștigătorul testului Top Agrar

Cea mai citită revistă germană, Top Agrar a făcut în urmă cu câțiva ani o comparație între semănătorile de precizie aflate în top 3 pe piața mondială, iar Väderstad Tempo a fost bineînțeles una dintre ele. Fiind la acea vreme noul jucător de pe scena mondială, Väderstad Tempo F8 a avut rezultate impresionante. În primul grafic se arată numărul de semințe (în procente) care au fost greșite, cu alte cuvinte nu au fost plasate cu o precizie perfectă. Diagrama arată că semănătoarea Tempo este cea mai performantă, având un indice constant scăzut în comparație cu concurenții. Apoi, în următorul grafic se arată că Tempo funcționează cu precizie sporită atunci când viteza crește până la 15 km / h. Termenul "duble" se explică prin faptul că două semințe sunt plasate în aceeași locație.

Record cu Tempo

Într-o cursă de 24 de ore, pe 24-25 Aprilie 2013, Tempo F8 a semănat 212 hectare de porumb cu o viteză medie de 18 km/h. Trei operatori, lucrând în schimburi, au semănat 212 hectare de porumb cu viteză medie de 18 km/h, în două parcele în apropiere de Kiev, în zona solurilor fertile ale acestei regiuni arabile. Semănatul a fost monitorizat de către institutul Ucrainean de Certificare pentru Maşini Agricole. Solul a fost semănat la aproximativ 5.2 cm adâncime, cu o normă de sămanţă de 85,000 de plante la hectar, iar fertilizatorul a fost aplicat cu o normă de 130 kg la hectar.

Tempo R stabileşte un nou record cu floarea-soarelui

Într-o cursă de 24 de ore, pe 3-4 Aprilie 2014, Tempo R12 a semănat 306 hectare de floarea-soarelui cu o viteză medie de 19 km/h. Cursa Väderstad Tempo a fost ţinută la nord de Sofia, împreună cu colegii noștri omologi de la Titan Machinery Bulgaria, dar și cu cei de la Case IH. Aici a fost arătată abilitatea lui Tempo R de a semăna floarea-soarelui cu precizie excelentă la viteze mari.

Tempo L bate recordul mondial la semănarea porumbului

Case IH și Väderstad au stabilit un nou record mondial la semănarea porumbului cu tractorul Magnum 380 CVX și semănătoarea de precizie Tempo L 16, în data de 11-12 Aprilie 2017, eveniment ce a avut loc la ferma Agoston Puszta din apropierea orașului ungar Enying. Au fost însămânțate peste 500 de hectare cu porumb, într-un interval de doar 24 de ore, semănarea făcându-se cu o înaltă precizie, la o viteză medie de lucru de 20 km/h, un test ce a fost trecut cu brio de cele două utilaje. Spre deosebire de recordul anterior în care au fost semănate 448,29 de hectare în același interval de timp, cu o semănătoare pe 24 de rânduri și buncar unic pentru semințe, la stabilirea acestui record semănătoarea Väderstad Tempo a avut 16 rânduri și buncăre individuale pentru sămânță și pesticide, fiind aplicată totodată și o fertilizare. Într-un final, noua performanță atinsă a fost de 502.05 hectare. Pentru această performanță s-a făcut și un montaj video care poate fi urmărit mai jos.

Tempo a adus o creștere cu 12% a cifrei de afaceri a Väderstad

Anul 2017 a fost un unul de succes pentru Väderstad. Piața generală a crescut în industrie, iar producătorul suedez a avut o tendință de vânzări foarte pozitivă. În plus, au fost stabilite noi canale de vânzări în Rusia și Ucraina, care au contribuit la creșterea volumelor. Apoi, în țări precum Suedia, Anglia și România rezultatele obținute au fost foarte bune. Astfel, în anul fiscal 2017, Väderstad AB, inclusiv sucursalele, au raportat o cifră de afaceri de 225 milioane de euro, din care aproape 90% reprezintă vânzări la export în afara Suediei. Venitul înainte de impozitare a fost de 12 milioane de euro, iar rata capitalului propriu a fost de 46%. Produsul care a avut cel mai mare succes comercial a fost unica semănatoare de precizie a producatorului Väderstad și anume Tempo care a continuat să crească cota de piață pe segmentul semănătorilor de precizie. Această creștere continuă s-a simțit cu precădere în primul trimestru al anului 2018, când vânzările au fost foarte bune. Tendința pare să dureze și se așteptă cu nerăbdare atât din partea producătorului cât și din partea distribuitorilor ca în 2018 să avem noi rezultate care să confirme poziția lui Tempo în special și a lui Väderstad în general. Anul acesta Väderstad va investi în creșterea capacității de producție din fabrică.

Titan Machinery România desemnat cel mai bun importator din lume al utilajelor Väderstad

La doar un an și jumătate de la preluarea exclusivă a distribuției mărcii Väderstad în România, Titan Machinery România a fost declarată la sfârșitul anului 2018 la congresul Väderstad din localitatea Linköping, Suedia: cel mai bun importator din lume al acestor utilaje de înaltă clasă, datorită celor mai bune rezultate obținute în ultimele 12 luni dintre toți importatorii din lume. Cererea cea mai mare de utilaje Väderstad a înregistrat-o semănătoarea de precizie Tempo, aceasta reprezentând un utilaj cheie al producătorului. Parteneriatul dintre Titan Machinery și Väderstad în România a reușit datorită scopului comun care s-a dovedit a fi același pentru ambele companii: de a crește cota de piață în România, oferind cele mai bune soluții pentru clienții noștri. Această performanță nu ar fi fost niciodată posibilă fără ajutorul partenerilor noștri fermieri, care au înțeles foarte bine mesajul pe care l-am transmis constant în piață în ultimele 18 luni, conștientizând că retehnologizarea parcului de utilaje al fermelor din România cu utilaje de mare calitate, nu mai este un moft, ci a devenit un lucru accesibil tuturor, fiind astăzi o necesitate.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist