Noile generații de utilaje pentru construcții sunt nu numai eficiente, dar și extrem de versatile. Cererile constructorilor legate de performanțe sau de costuri sunt atent studiate de către fiecare producător internațional de utilaje, aceștia oferind propriile soluții tehnologice menite să ofere avantaje cât mai mari utilizatorilor.
Producătorul CASE Construction a mers mai departe, proiectând o nouă generație de încărcătoare capabile nu numai să ofere utilizatorului soluții eficiente de încărcare, dar și posibilitatea de a fi utilizate în domenii economice diferite decât cel al construcțiilor. Astfel, proprietarul unui utilaj poate acum să fie sigur că, atunci când termină lucrarea pentru care a achiziționat mașina, aceasta va fi profitabilă în continuare, putând lucra pentru proiecte diferite, inclusiv în cadrul unor dane portuare.
De curând, șase modele CASE 721Fau fost achiziționate pentru a lucra într-un port european, mai precis fiind utilizate pentru manevrarea și încărcarea îngrășămintelor chimice, ce urmează a fi transportate apoi în întreaga lume. De fapt, proprietarul docurilor căuta o soluție eficientă pentru a transporta cantități mari de material vrac de la depozite până la dock-ul de încărcare și de aici în nave de tip cargo, pentru a fi trimise mai departe pe apă. Între acestea exista o distanță ce trebuia acoperită într-un timp cât mai scurt, fiecare oră de întârziere la încărcare a unei nave costând sume importante de bani.
De la activitate portuară la reciclare
În acest caz, soluții tehnologice clasice, precum macarale portuare de mare capacitate sau un sistem de benzi transportoare, toate presupuneau costuri mari de construcție, aprobări greu de obținut de montaj și mai ales o flexibilitate redusă atunci când se schimba specificul mărfurilor de încărcat. Soluția utilizării unor încărcătoare pe pneuri de mare capacitate a fost atractivă de la început, în cele din urmă analiza economică dovedind că este cea mai bună variantă posibilă.
Încărcătoarele pe roți CASE de 14 tone s-au dovedit a fi alegerea corectă. Aceste mașini extrem de robuste și avansate din punct de vedere tehnologic sunt proiectate pentru a asigura manevrabilitate, o forță mare a cupei și un consum mic de combustibil.
Din punct de vedere tehnologic, materialul sub formă de granule era stocat în șapte depozite, într-o zonă ce se întinde pe 15 hectare. Încărcătoarele preiau din aceste depozite materialul și încarcă apoi îngrășămintele în buncărele de alimentare. Mai apoi, acestea alimentează benzilor transportoare care cară îngrășămintele către silozuri, pentru ambalare. Fiecare încărcător CASE poate transporta 40 de chintale odată.
Un utilaj de serie, care lucrează și pentru aplicații speciale
De ce aceste utilaje CASE Construction sunt atât de speciale, fiind preferate pentru o activitate precum cea portuară? Este clar că noile încărcătoarele pe roți CASE oferă și alte avantaje, în afara celui care se referă la cantitatea de material pe care o pot manevra.
Motorul acestora utilizează tehnologia HI-eSCR, dezvoltată de producătorul FTP, care elimină necesitatea de recirculare a gazelor de eșapament sau utilizarea oricărui filtru de particule diesel (DPF). Astfel, motorul este construit numai din componente durabile, nu necesită nici un fel de mentenanță și este eficient din punct de vedere al consumului de carburant dar și al costurilor de întreținere.
Arhitectura unică a motorului oferă și alte avantaje, de exemplu faptul că încărcătorul poate fi utilizat în apropierea materialelor inflamabile, întrucât temperatura de evacuare este de 200 grade Celsius, mult mai mică decât cea degajată de un motor ce utilizează filtru final de particule DPF.
O alta funcție extrem de importantă în aplicațiile de manevrare a materialelor o reprezintă opțiunea CASE Heavy Duty Cooling, care previne înfundarea radiatorului. În acest caz, un filtru intern extrem de subțire este montat special pentru a bloca particulele mai mari. Radiatorul este etanș, crescând astfel performanța de autocurățare a ventilatorului reversibil.
Cerințe speciale? – nimic mai simplu
Totuși, specificul activității de transport a îngrășămintelor chimice a necesitat și câteva dotări speciale, care au fost însă rapid realizate de producător, fără a fi necesare modificări costisitoare la nivelul designului sau dotărilor tehnice. Astfel, deoarece îngrășământul transportat poate coroda părțile metalice în timp, întreaga mașină a fost acoperită cu o ceară specială, iar anumite piese au fost înlocuite cu un material ce nu este afectat. Dotările opționale au fost, de asemenea, adaptate. De exemplu, dimensiunile cupei au fost modificate pentru a fi în concordanță cu reglementările de trafic, așa cum se cere în cazul vehiculelor utilizate în porturi.
Și povestea flotei de șase utilaje nu s-a oprit aici, proprietarul utilizând ulterior o parte din mașini la una din stațiile sale de reciclare. Și în acest caz conversia mașinilor s-a făcut rapid, practic fiind schimbată numai cupa. De fapt motorul puternic FPT Industrial de 195 CP a fost cel care a dus greul, indiferent de activitate. Faptul că a oferit totdeauna puterea necesară pentru a duce la bun sfârșit fiecare activitate, păstrând în același timp consumul la o valoare constantă a reprezentat un atu extraordinar în fața utilizatorului.
În plus, deoarece utilajele lucrează în ture prelungite, siguranța în timpul lucrului este extrem de importantă. Noua generație de încărcătoare de la CASE are partea din spate alungită și joasă, pentru ca operatorul să poată controla vizual întreg câmpul din spatele mașinii, în plus camerele video din spate oferind informații importante chiar și când operatorul încarcă sau descarcă cupa. Tot pentru a putea lucra perioade cât mai lungi fără să obosească, acesta se bucură acum de o nouă cabină cu un confort de cinci stele, cu scaune ergonomice cu înălțime ajustabilă și ventilație, și sisteme de filtrare a aerului dar și un sistem eficiente de presurizare.