Turul Agronomic Design 2018 – Inovație și Performanță


26.07.2018

                 Săptămâna trecută, după 12 zile de efort susținut, am încheiat în Delta Dunării, bucuroși și mândri, turul Agronomic Design 2018. Acest concept aprofundat de către specialiștii americani și pus în practică de Titan Machinery România dispune de o prezentare a temei de către inginerii austrieci și români deopotrivă, într-un cadru specific, urmată apoi de demonstrații în câmp și de testarea utilajelor de către cei prezenți. Aflat la al 4-lea an consecutiv, turul Agronomic Design a durat 12 zile și și-a urmărit desfășurarea în 3 puncte strategice importante, reușind să stârnească din nou un interes de invidiat din partea fermierilor. Primul eveniment a avut loc în localitatea Perișor, din proximitatea Craiovei, județul Dolj în data de 7 iulie. Turul a continuat cu al doilea eveniment în localitatea Ziduri din proximitatea localității Râmnicu Sărat, județul Buzău în data de 12 iulie și s-a încheiat în Deltă, la Murghiol, județul Tulcea, în data de 16 iulie 2017.

Cele două subiecte centrale din acest an și anume transmisia variabilă continuă(CVX) a tractoarelor CASE IH cu puterea nominală cuprinsă între 115 și 540 de cai și rotorul cu flux axial de care dispun combinele Axial-Flow, au captat foarte bine atenția fermierilor prezenți. Acest lucru, nu întâmplător, s-a datorat scurtelor prezentări teoretice în binecunoscutul spațiu adecvat al CASE IH Demo Truck și, bineînteles, demonstrațiilor ingenioase în câmp, unde fermierii au putut analiza cu desăvârșire utilajele. Spre deliciul acestora, s-au efectuat anumite testări nemaivăzute de ei, prezentate pe larg de către inginerii noștri. Cu siguranță, „networking-ul” nu și-a făcut lipsită prezența, date fiind vremea bună de care am beneficiat, tehnica modernă din solă și buna dispoziție a invitaților noștri, care și-au completat bagajul de cunostințe în materie de tehnică agricolă cu 2 dintre elementele importante care au contribuit la consacrarea brandului american.

Transmisia variabilă continuă a CASE IH (CVX) aduce beneficii importante fermierilor care doresc să-și optimizeze productivitatea, calitatea lucrărilor și consumul de carburant. Pentru a demonstra acest lucru, inginerii austrieci, germani și români au arătat în câmp cum tractorul CASE IH Maxxum și-a menținut constantă viteza de înaintare setată inițial, indiferent de turațiile variabile ale motorului. (vezi al 2-lea videolip de mai jos). De asemenea, cel mai puternic tractor cu transmisie CVX, Quadtrac 540 împreună cu scarificatorul Maschio Diablo au demonstrat cum pot să-și mențină constantă vireza pe terenuri denivelate, fără ca operatorul să comute ceva în interiorul cabinei. Tot ceea ce se întâmplă în interiorul unei transmisii variabile continue este pe principiul cutiei negre. Există foarte puțină influență, foarte puțină intervenție din partea operatorului. Operatorul își alege viteza de deplasare, dacă are nevoie de o turație fixă a motorului, o alege și pe aceea, iar în rest se totul întâmplă în mod automat în interiorul cutiei de viteze.

Pe de altă parte, cu ajutorul unui set de instrumente ingenios concepute, la recoltarea demonstrată cu combinele Axial-Flow, s-au putut constata pierderile, spargerile, cantitatea în tone obținută la hectar, viteza de deplasare și alte caracteristici ale recoltării. Ca atare, pierderile s-au situat în jurul procentului de 0.5%, spargerile au fost aproape zero, iar cantitatea recoltată a fost între 7 și 10 tone/ha. Setul de instrumente a constat într-un tub prin care se obțin grânele net pierdute prin ventilarea paielor, într-o taviță gradată și într-o aplicație pe telefonul mobil.(vezi al 3-lea videoclip de mai jos). Totodată, s-a demonstrat cum, un prosop înnodat a fost introdus în rabator și a ieșit prin secțiunea de împrăștiat paie - nealterat și complet desfăcut. Acest lucru este dovada faptului că unul dintre beneficiile rotorului cu flux axial este acela de a desface paiele într-un mod delicat și nu prin batere, caracteristic combinelor convenționale. (vezi al 3-lea și al 4-lea videoclip de mai jos).

Concluzia acestor evenimente a fost aceea că România beneficiază de unele dintre cele mai fertile soluri din Europa și din lume. Fermierii din România, studiind în detaliu tehnica agricolă modernă, au devenit odată cu timpul, adevărați profesioniști în alegerea utilajelor potrivite pentru fermele pe care le administrează în perspectiva unei agriculturi durabile, performante. Tehnica pe care constructorul american CASE IH a adus-o în România nu a răsărit peste noapte, ci este rezultatul unor eforturi continue a câtorva generații de ingineri, specialiști și inventatori care, în goana după perfecțiune de aproape 2 secole, produc astăzi utilaje în topul celor mai performante la nivel mondial. Poate că transmisia variabilă continuă (CVX) a tractoarelor CASE IH reprezintă pentru unii o alternativă de luat în calcul, iar pentru alții o soluție neapărată, însă cu siguranță aceasta devine un deziderat fără de care agricultorii nu pot efectua lucrările solului la cele mai înalte standarde, cu eficiență maximă și cu costuri minime. Poate că rotorul cu flux axial de care beneficiază combinele CASE IH reprezintă pentru unii o simplă caracteristică a acestora, dar cu siguranță acesta reprezintă vârful de tehnică mondială în recoltare pe care CASE IH l-a inventat și l-a dezvoltat în continuu, păstrând spargerile și pierderile de boabe aproape de 0.

______________
Le mulțumim tuturor invitaților noștri pentru participare, domnilor fermieri care ne-au găzduit evenimentul și întregii echipe a CASE IH pentru întregul efort de care au dat dovadă!

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist