Reportaj din Țara Maramureșului


28.11.2018

          Tehnica modernă de care beneficiază industria mondială de construcții a fost incorporată treptat și de dezvoltatorii acestui sector în România. Proiectele mici, până la cele mai mari și complexe, pot fi executate astăzi cu o viteză mai bună și cu o calitate mai mare, date fiind, nu numai pregătirea inginerilor, ci și tehnica avansată de care dispune flota de utilaje a României. Când cele două exemple se unesc în special, adică, avem pe de-o parte ingineri tineri și pasionați, iar pe de altă parte utilaje de ultimă generație pe care aceștia le-au dobândit în virtutea unei afaceri de succes la ei acasă, atunci aceasta nu poate fi decât rețeta netă a reușitei.

Continuând periplul prin țară, echipa de comunicare a Titan Machinery, împreună cu colegii de la revista Mașini & Utilaje, s-au oprit cu precădere în luna octombrie a anului curent, în frumoasa Țară a Maramureșului, mai exact la Borșa, unde au vizitat compania SKS Minmar, al cărui Director General, Stetco Cosmin ne-a împărtășit cu mândrie perioada de ucenicie în domeniul construcțiilor, perioada anilor 2000, când, împreună cu tatăl său a pornit la drum la vârsta fragedă de 14 ani, vârstă de la care a început această înflăcărată pasiune a sa. Stetco Cosmin nu numai că a început să muncească de tânăr, dar a și trecut prin complicata perioadă de criză a anilor 2008-2010, reușind să mențină activitatea firmei, pe care o gestionează singur, astăzi, la 30 de ani.

Reporter: Sunteți tânăr. Când ați început să lucrați în acest domeniu?

Stetco Cosmin: Chiar dacă 30 de ani este o vârstă destul de fragedă în construcții, eu am început de mic, alături de tata, cel care a inițiat afacerea. Am început cu un excavator pe roți O&K, din ´78, cu credit din bancă. Am prins perioada 2001 - 2002 când, la noi în zonă au explodat construcțiile, a fost foarte mult de lucru și, încet încet, am avansat. Am achiziționat utilaje mai noi, mai performante. În paralel am achiziționat și o balastieră cu stație de concasare. Acum, deocamdată suntem doar pe partea de prestări servicii, balastiera nefiind funcțională.

Reporter: Să vorbim puțin de începuturile companiei, de începuturile afacerii pe care o administrați. Cum v-ați gândit să începeți această afacere? Care au fost motivele ce v-au determinat să începeți această afacere și cum a fost la început?

Stetco Cosmin: Cererea de utilaje de construcții în zonă era foarte mare. De la fostele întreprinderi socialiste, în general întreprinderi miniere, rămăseseră foarte puține utilaje, iar în domeniul privat erau foarte puține pentru construcții. Așa că, să investești în mașini și utilaje pentru construcții a devenit o oportunitate. A venit o perioadă când a început să se construiască foarte mult, a fost foarte mult de lucru. A urmat o perioadă când lucram cu utilajele chiar și în schimbul de noapte ca să fac față comenzilor: săpături, excavări, tot ce era necesar. Apoi, totul a mers ca din inerție.

Reporter: Când a fost înființată compania și care este domeniul de activitate? Care sunt zonele geografice acoperite?  

Stetco Cosmin: Compania a fost înființată și condusă de tata, în perioada 2001 – 2002. Eu, după ce am terminat facultatea de construcții, am luat-o atât pe cont propriu, cât și sub îndrumarea tatălui meu. Firma pe care o conduc acum am înființat-o în 2013. Am preluat oarecum activele vechii firme și momentan o administrez doar eu. Domeniul de activitate cuprinde construcțiile civile, industriale și agricole, inclusiv construcția de drumuri și poduri. Acoperim zona Borșa, Vișeu, Săcel, în general zona de nord – vest a Maramureșului, dar nu foarte departe de casă. 

Reporter: Ce utilaje pentru construcții ați avut la început și cum v-ați dezvoltat flota dumneavoastră până la această dată? Aveți utilaje CASE în curte la această oră? 

Stetco Cosmin: Am început cu un excavator pe roți de 13 tone, un O&K și o autobasculantă Tatra 148. Mașini destul de vechi, dar care și-au făcut treaba și au adus bani pentru achiziționarea următoarelor mașini pentru construcții, tot second-hand: un excavator pe șenile O&K, apoi un buldoexcavator și un mini-excavator, un cilindru compresor și un autogreder. Iar acum am reușit să achiziționăm două utilaje CASE complet noi, cu fonduri europene: un buldoexcavator și un midi-excavator pe șenile.

" În partea aceasta de țară sunt foarte mulți sezonieri. Pleacă foarte mulți, câteva luni pe an, în Italia, Germania, alții se angajează pe vapoare. Dar pentru mine, dacă respecți omul, dacă îl plătești cum trebuie, dacă îi oferi un utilaj bun la locul de muncă și îi dai ce-i trebuie ca să și-l întrețină pentru a lucra corespunzător, nu cred că este o problemă. În primul rând, noi ca angajatori trebuie să fim serioși pentru ca și angajații să fie, la rândul lor, serioși. " Stetco Cosmin, Directorul General SKS Minmar

Reporter: Ce anume v-a determinat să optați pentru aceste două utilaje? Îi cunoșteați pe cei de la Titan Machinery dinainte de a vă hotărî să achiziționați utilaje CASE?

Stetco Cosmin: Până să ne hotărâm să achiziționăm aceste noi utilaje, nu îi cunoșteam pe cei ce reprezentau firma CASE în România. Pe domnul Bogdan Marian de la Titan Machinery l-am cunoscut abia după ce m-am hotărât oarecum să merg pe marca CASE. Am studiat întâi piața de afară și din România, am urmărit forumuri și cam tot ce ține de topul producătorilor de utilaje, ca să spun așa. Din ce am văzut eu, și cred că nu greșesc, CASE se află undeva la vârf. Apoi, raportul calitate-preț a constituit până la urmă principalul criteriu pentru care am ales brandul CASE. În următoarea etapă, când m-am hotărât să fac accesarea de fonduri europene a trebuit să am mai multe oferte, de la mai mulți producători, de la mai mulți importatori. Reprezentanții Titan Machinery România au fost singurii care, pot să spun, s-au comportat 100% ca niște adevărați profesioniști. Au fost primii care au răspuns și au fost primii care și-au dat interesul să-și vândă produsele, așa că am ajuns la concluzia că merită să colaborăm. A contat foarte mult și faptul că Titan Machinery are dezvoltată o logistică foarte bună în țară, service-uri mobile și puncte de lucru, sediul regional este relativ aproape de punctele noastre de lucru, poate interveni prompt când îi solicităm și nu așteptăm piesele de schimb săptămâni, ca la o firmă de apartament. Pentru noi, de la operatorul utilajului de pe șantier și până la mine, timpul cât utilajul nu funcționează, atunci când s-a defectat, este vital să fie cât mai mic.

Reporter: Ne puteți detalia câteva caracteristici și performanțe ce v-au plăcut la cele două utilaje CASE pe care le-ați achiziționat recent?

Stetco Cosmin: În trecut am avut două buldoexcavatoare cu roțile directoare mici. Acum am optat pentru un utilaj cu transmisie  4x4, cu roți având același diametru și având toate roțile directoare, pentru o manevrabilitate mai bună în spații restrânse. Am dorit ca, pentru lucru, buldoexcavatorul să fie echipat cu o cupă față multifuncțională, braț telescopic, sistem anti-balans, comenzi pilot, joystick la brațul anterior, translația brațului spate, cuplă rapidă, toată gama de cupe de excavare. Pentru confortul operatorului am dorit o cabină prevăzută cu aer condiționat. Practic, mi-am dorit un utilaj care să aibă toate dotările. Încă nu am început să lucrez cu cele două utilaje, dar le-am studiat bine și le-am testat pe amândouă, în cadrul unui demo-show la care am fost invitat, organizat de Titan Machinery lângă Cluj Napoca. Oricum eram deja convins 80% de alegerea pe care am făcut-o, iar după demo-show la care am fost invitat și pentru care doresc să-i felicit pe cei de la Titan Machinery, pentru că nu foarte multe firme reușesc să organizeze asemenea demonstrații de produse, m-am convins 100% că alegerea mea a fost foarte bună.

Reporter: Vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri despre proiectele în curs și viitoare ale companiei dumneavoastră.

Stetco Cosmin: Clar, proiectul principal este  să ne dezvoltăm! Chiar dacă sunt tânăr, sunt și o persoană încrezătoare și ambițioasă, iar până acum am respectat toți pașii, nu am făcut rabat de la calitate și de la standarde. În România, totuși, este destul de greu să te bazezi pe un lucru concret, dar sperăm că se vor îndrepta lucrurile, iar lucrările de calitate și „cuvântul”, ca să spun așa, vor fi mai apreciate pe viitor și vom reuși să evoluăm și să nu mai fim defavorizați de firmele care în ultima perioadă se dovedesc firme doar cu „numele”...

Reporter: Asta înseamnă că vă gândiți ca pe viitor, o dată cu dezvoltarea afacerii, pe termen mediu – lung, să mai achiziționați utilaje? Veți dori să le achiziționați tot de la Titan Machinery România?

Stetco Cosmin: Da, în mod clar vom dori să le achiziționăm tot de la Titan Machinery, dar noi sperăm ca termenul să fie cât de scurt. Totodată, ca o paranteză, doresc să vă spun că prima întrevedere pe care am avut-o cu domnul Bogdan Marian, după ce am cerut oferta de la Titan Machinery, a fost chiar pe teren, aici la noi. Dânsul, o persoană foarte serioasă, a venit să ne cunoască și să ne aducă oferta personal, pentru a discuta față-n față toate aspectele legate utilajele pentru care am optat. Tot ce am discutat atunci s-a respectat și nu a apărut vreo problemă, iar în timp, relația noastră s-a transformat dintr-una de afaceri într-o relație de prietenie. Eu îmi doresc ca, pe viitor, această prietenie să se întărească, atât cu Bogdan, cat și cu echipa Titan Machinery.

Reporter: Cum ați putea caracteriza dezvoltarea infrastructurii rutiere la nivelul regiunii  Maramureșului?

Stetco Cosmin: Din acest punct de vedere zona Maramureșului este într-o continuă dezvoltare. Dar, din păcate, sunt lucrări care se fac un pic „cu frâna de mână  trasă”. Cele mai mari probleme le întâmpinăm deoarece nu se respectă termenele de execuție, sunt foarte multe firme „fantomă” care lucrează o perioadă, apoi intră în insolvență, care nu-și plătesc angajații sau sub-contractorii – legislația română permite încă să se întârzie un an sau doi, până se finalizează partea de judecată și, tot o tărăgănăm așa, până vine altă firmă care câștigă licitația, care se apucă de lucrări de la zero, dărâmând ce au făcut primii, iar totul este un șantier continuu. Sperăm însă ca aceste lucruri să revină la o stare normală.

Reporter: Aveți probleme cu forța de muncă specializată?

Stetco Cosmin: Este o problemă destul de mare și la noi în zonă. În partea aceasta de țară sunt foarte mulți sezonieri. Pleacă foarte mulți, câteva luni pe an, în Italia, Germania, alții se angajează pe vapoare. Dar pentru mine, dacă respecți omul, dacă îl plătești cum trebuie, dacă îi oferi un utilaj bun la locul de muncă și îi dai ce-i trebuie ca să și-l întrețină pentru a lucra corespunzător, nu cred că este o problemă. În primul rând, noi ca angajatori trebuie să fim serioși pentru ca și angajații să fie, la rândul lor, serioși.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist