Lumea se schimbă, tehnologiile avansează rapid, iar utilizatorii mașinilor de construcții devin din ce în ce mai pretențioși. Dacă acum mai bine de 20 de ani rezistența unui utilaj reprezenta criteriul de bază, încetul cu încetul reducerea costurilor de exploatare s-a impus, consumul orar redus și capacitatea mare de lucru devenind elemente cheie. În cele din urmă, utilajul a ajuns un adevărat centru de profit, orice ban economisit reprezentând un avantaj în fața clientului: intervale de mentenanță mai mari, timpi de intervenție mai mici, acces ușor la punctele cheie ale mașinii șamd.
Cursa pentru un utilaj cât mai profitabil pentru proprietar nu se oprește însă niciodată. Din acest motiv, producătorul mondial CASE Construction a mai făcut un pas, putem spune important, în lupta pentru eficiență maximă, propunând nu numai utilaje extrem de eficiente din punctul de vedere al utilizatorului, dar și versatile, capabile să îndeplinească mai multe activități.
De fapt, cu cât o mașină poate lucra în diferite domenii economice, nu numai în construcții, cu atâta aceasta este mai sigură pentru cumpărător din punctul de vedere al investiției. Astfel, atunci când un proiecte este dus la bun sfârșit, există mai multe șanse ca aceasta să lucreze în continuare pe un alt tip de șantier.
Încărcătoarele CASE, gata de lucru unde este mai greu
Deja într-un articol anterior am prezentat modul în care încărcătoarele CASE pot fi rapid adaptate pentru lucru în cadrul danelor portuare, pentru transportul materialelor vrac sau în cadrul fabricilor specializate în producerea biocombustibililor. În toate aceste cazuri, modificările suportate au fost minore, în special la nivelul cupei, deci investiția pentru proprietar poate fi considerată minimă.
Dacă Seria H de încărcătoare frontale CASE Construction a făcut istorie prin utilizările sale multiple și bineînțeles prin rezistența lor la eforturi de lungă durată, noua serie G ia luat locul încetul cu încetul în flotele și inimile utilizatorilor. Astfel, au apărut primele rapoarte oficiale despre eficiența seriei G, utilizatorii lor făcând chiar comparație cu seria anterioară, una dintre cele mai apreciate din istoria îndelungată a producătorului CASE.
Cum se poate testa rapid un utilaj în condiții de lucru grele? Chiar mai grele decât pe șantier, se poate spune, mai ales dacă este utilizat într-o firmă de reciclare a fierului vechi. Practic, în cazul analizat, pe o suprafață de 90.000 mp se colectează, sortează și prelucrează lunar 12.000 tone fier vechi, de la carcase de mașini la motoare de camioane. În plus, în urma sortării rezultă încă 2.500 de tone de resturi neferoase și 500 de tone de resturi de lemn. Materialul destinat prelucrării este adus pe calea ferată, dar și cu ajutorul a 12 camioane ce descarcă fierul și celelalte materiale în 450 de containere de depozitare.
Practic, materialul brut este mutat cu ajutorul a mai multor macarale fixe și mobile, iar dacă trebuie transportat în interiorul firmei de la un punct de lucru la altul, se pierde foarte mult timp cu acest tip de transport. În aceste condiții, a devenit evident faptul că trebuie un echipament pe roți care să se miște mult mai rapid, să transporte materiale grele și mai ales să reziste la o utilizare intensivă. Astfel, după un studiu atent al pieței, s-a dovedit că cea mai bună variantă este un încărcător CASE 721 G ce poate transporta până la 7,4 t la o singură deplasare.
CASE 721 G – la lucru pe teren
Pe fluxul tehnologic, acesta trebuia să preia materialele grele, care nu mai era timp să fie cântărite, pe o distanță de 300 m. Încărcările şi descărcările sunt numeroase, aşa că utilajul trebuie să fie unul fiabil şi eficient, căci orele în care nu funcţionează înseamnă pierderi financiare. În plus, el trebuie să ofere un grad ridicat de confort pentru operator, care petrece în cabină întreaga zi de lucru, dar şi o vizibilitate excelentă, fiind un loc împânzit de oameni, care mişună de colo-colo, şi de tot felul de obstacole. Dar proprietarii nu erau ușor de convins, aceștia având și alte cerințe, dorind ca încărcătorul să fie extrem de manevrabil, compact şi să aibă un consum redus de carburant.
Interesant este că mai întâi a fost văzut la lucru pe un alt șantier un încărcător pe pneuri CASE similar, din seria F, anterioară, iar acesta a fost considerat ca îndeplinind toate cerințele din punct de vedere al confortului cabinei, nivelului redus de zgomot și eficienței consumului, vizibilitatea în afara cabinei fiind unul dintre avantajele hotărâtoare. Acesta lucra deja de câțiva ani transportând materiale reciclabile de la un punct de lucru la altul câte 10 ore pe zi, funcționând în continuare fără probleme în parametrii garantați de producător.
Dar adevărata surpriză a fost atunci când au urcat în cabina noii serii G de încărcătoare. Comenzile exacte și simple, cabina spațioasă și prietenoasă au fost cele care au convins în cele din urmă că acesta este utilajul care răspunde cel mai bine cerințelor.
CASETA
Toate cele șapte modele de încărcătoare frontale din gama Seria G, de ultimă generație, lansată la începutul anului 2017, oferă un confort deosebit operatorului în timpul lucrului, garantând un randament bun al acestuia. De asemenea, la creșterea eficienței în utilizare a utilajelor din această gamă contribuit și vizibilitatea mult îmbunătățită, datorată parbrizului panoramic și unui design aplatizat al carcasei motorului.
Toate utilajele de ultimă generație CASE Construction sunt ușor de manevrat, la acest lucru contribuind și interfața de control a operatorului cu un afișaj de 8 inch, ce oferă o vizibilitate bună chiar și în condiții de luminozitate exterioară puternică. Confortul este asigurat și datorită consolei de comandă montate de scaun, acesta primind o suspensie activă, dar și nivelului redus de zgomot în cabină, de doar 68 de decibeli.
Noua serie G oferă cel mai mic consum de combustibil pentru clasa sa, în comparaţie cu modelele anterioare, acesta fiind mai redus cu aproape zece procente. Motoarele Diesel FPT care echipează seria sunt dotate cu tehnologia SCR, care menține temperatura de evacuare a gazelor arse mai scăzută și asigură o ardere mai eficientă a combustibilului. În plus, nu mai are nevoie de un filtru de particule sau sistem de recirculare a gazelor-EGR înainte de evacuarea gazelor arse, pentru proprietar acest lucru însemnând cheltuieli mai mici cu consumabilele.
Clienţii CASE Construction se bucură acum de sistemul de garanţie ProTech, care le oferă proprietarilor şansa de a-şi controla cu precizie costurile legate de întreţinerea utilajelor. Reciclarea deşeurilor este doar un tip de activitate în care încărcătoarele din seria CASE G, noi sau rulate, sunt deosebit de productive, sigure și accesibile. Cele șapte modele din seria G - de la modelul 521G, cu o încărcătură utilă de 3,9 tone, la 1121G, ce poate transporta până la10,2 tone, toate sunt pregătite să facă faţă oricărei cerinţe. Seria G de la CASE a cucerit deja toate colţurile lumii, fiind prezentă pe şantiere, în cariere, ferme sau în domeniul aprovizionării.