Väderstad transformă conceptul TEMPO L într-unul complet și se pregătește pentru AGRITECHNICA


24.10.2019

       Constructorul suedez de utilaje agricole premium din Väderstad, cu o experiență tehnologică de aproape 60 de ani, confirmă traiectoria galopant ascendentă pe care o parcurge dezvoltarea conceptelor sale și se extinde pe mai multe piețe cum ar fi Australia sau Noua Zeelandă. Avansul tehnologic considerabil al acestuia reprezintă astăzi un reper de necontestat al centrelor de cercetare din industria agricolă mondială, iar acest lucru nu poate decât să-i facă mandrii pe suedezi și pe fermierii români care exploatează aceste mașini de calibru superior.

Pe piața din România poducătorul scandinav și-a confirmat deja supremația tehnologică, iar în ceea ce privește aspectul comercial, compania Titan Machinery România a fost premiată în urmă cu doi ani pentru titlul de „cel mai bun importator și distribuitor din lume al mărcii Väderstad”. În aceeași perioadă, celebra marcă de semănat cu precizie în regim de mare viteză -  Tempo, își lansa un nou segment de produse – Tempo L cu modele începând de la 12 până la 24 de secții de semănat, buncăr de îngrășăminte cu o capacitate de 5000 de litri, iar roțile erau dotate cu ax telescopic ajustabil din cabina tractorului, astfel încât acestea să calce între rândurile de semănat.

Astăzi, odată cu investițiile masive pe care le face în cercetare și dezvoltare, producătorul nord-european își completează gama de semănători de Precizie Tempo L cu modelul cu 8 secții de semănat cu o spațiere între rânduri cuprinsă între 70 și 80 cm. Pe lângă acest nou model, Väderstad reconfigurează modelele cu 12 și 18 secții de semănat cumpletându-le cu o spațiere mai îngustă de 50 cm la aceea de 70 de cm existentă pe piață și un buncăr de fertilizare mai mic, adaptat noii configurații, respectiv de 3000 de litri, față de cel de 5000 de litri de care beneficiază modelele anterioare cu spațierea mai mare.

La ediția mult așteptată din acest an a Agritechnica ce se va desfășura în noiembrie la Hanovra, Germania, Väderstad a mai pregătit câteva surprize. Modelele Tempo L vor beneficia din 2021 de funcția Central-fill, aflată deocamdată în faza de prototip. Aceasta reprezintă un buncăr central de semințe care completeaza automat fiecare dintre secțiile de rând ale semănătorii. Astfel, fermierul va trebui să umple doar buncărul central, economisind timp și mână de lucru suplimentară. Semănătoarea de precizie Tempo L va avea grijă de distribuția semințelor pe fiecare unitate de rând, toate acestea la o viteză de semănare record.

De asemenea, la Agritechnica va fi prezentat noul funcție Väderstad E-Control Mobile. Aceasta permite operatorului să calibreze semănătoarea cu ajutorul unui telefon mobil inteligent. Sistemul de control bazat pe iPad E-Control se conectează fără fir la utilajul Väderstad asigurând astfel accesul la funcţiile sale şi la date. Fermierii vor beneficia de reglaje şi calibrări simple şi prietenoase precum şi de monitorizare şi control în timp real. Pe lângă acesta, la Hanovra va fi prezentată și funcția WideLining, care permite crearea cărărilor în interiorul culturii, prin ajustarea automată a distanței dintre secțiile de semănat. Aceasta a fost premiată cu medalia de argint din partea juriului internațional, fiind prima inovație de acest tip din lume.

Tempo beneficiază de un design inovativ, alcătuit din piese de o durabilitate înaltă, fiind fabricate din oțel suedez V-55, ce le oferă rezistentă îndelungată și eficacitate de lucru ridicată. Fiecare componentă de pe semănătorile Tempo este construită pentru a asigura întotdeauna uniformitatea germinării pentru toate seminţele. Plasarea uniformă a seminţelor determină o creştere uniformă a plantelor, ceea ce duce la final la coacerea lor deplină şi atingerea potenţialului maxim.

Tempo L dublează capacitatea unei semănători tradiţionale. Cel mai important este faptul că precizia este excelentă la înfiinţarea culturilor. Tempo este capabilă să semene cu până la 325 de kg presiune pe secţie. Aceasta permite semănatul la viteze mari în condiţii variate de lucru sau de teren. Mulţumită unităţii de rând rezistentă şi a curăţitorilor de rând eficienţi, Tempo poate semăna cu rezultate excelente în toate condiţiile. Din moment ce unităţile de rând sunt controlate individual, iar întreaga maşină este proiectată să dea maximum de randament, utilajul dezvoltă noi posibilităţi de a creşte performanţele şi precizia semănatului.

O altă caracteristică importantă a Tempo este adaptabilitatea semănătorii la diferitele condiţii din fermă. Prin schimbarea uşoară a distanţei între rânduri, numărului de rânduri sau a câmpurilor de lucru sau tipului de culturi, creşte gradul de folosire a acestui utilaj. Porumb, sfeclă de zahăr, soia, floarea soarelui, rapiţă, bumbac, sorg şi multe altele – Tempo este capabilă să semene o gamă variată de culturi cu rezultate excelente. Prin schimbarea simplă a distanţei între rânduri şi reglajele aferente diferitelor culturi, Tempo oferă versatilitate în fermă. Rezultatele sunt creşterea eficienţei şi minimizarea costurilor pe hectar. În anumite cazuri Tempo poate înlocui două utilaje într-o fermă.

Plantarea unei mici culturi de semințe la adâncimea de plantare mică necesită ca plantatorul să fie foarte blând față de sămânță. Setul de semințe mici pentru Väderstad Tempo asigură rezultate excelente. Pentru menţinerea precisă a presiunii pe fiecare secţie în parte, Tempo poate fi dotat cu sistem hidraulic de transfer al greutăţii. Prin activarea greutăţii pozitive sau negative, se asigură condiţiile ideale de germinare pentru o mare varietate de seminţe în condiţii diferite de sol. Transferul hidraulic al greutăţii este controlat simplu prin sistemul E-Control, din mers, din cabina tractorului. Plasarea cu precizie a microgranulelor odată cu semănatul asigură nutrienţii necesari plantelor pentru dezvoltare. Aceasta creşte productivitatea şi eficienţa chimicalelor odată cu reducerea numărului de treceri din teren.

Noul model Tempo L 8

- 8 unități de rând
- Distanță între 700-800 mm
- Buncăr de îngrășământ de 3000 litri

Tempo L 12
Un nou buncăr pentru îngrășăminte și noi alternative de spațiere între rânduri, mai înguste pentru Tempo L 12.

- 12 unități de rând
- 450-508mm distanță de rând
- Buncăr de îngrășământ de 3000 litri

Tempo L 18
Un nou buncăr pentru îngrășăminte și noi alternative de spațiere între rânduri, mai înguste pentru Tempo L 12.

- 18 unități de rând
- 450-508mm distanță de rând
- Buncăr de îngrășământ de 3000 litri

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist