Mentenanța utilajelor în cadrul Titan Machinery


22.08.2019

        Pentru o companie de anvergura și din sectorul de activitate al Titan Machinery România, segmentul de «Mentenanță și Piese de Schimb» al afacerii este esențial. Pentru că, nu este important numai să vinzi. Pentru că, responsabilitatea unei companii care se respectă pe sine nu se încheie odată cu ieșirea pe poarta firmei a utilajului care pleacă spre client. O companie care se află în plină expansiune teritorială, comercială și de notorietate de talia Titan Machinery știe că fără un suport substanțial, înglobat într-un parteneriat strategic pe termen lung cu orice fermier de pe piața pe care activează, nu va ajunge niciodată lideră de piață, chiar dacă produsele sale sunt superioare calitativ.

Viziunea Titan Machinery este aceea de a fi partenerul preferat al agricultorului din România. Iar când îți dorești să fii partenerul preferat, nu trebuie să ai numai produse premium, ci să fii responsabil de parteneriatul și de afacerile pe care le dezvolți, și anume ale companiei producătoare, ale fermierului beneficiar și ale tale ca drept furnizor de servicii agricole integrate, acordând atenție, răbdare și înțelegere tuturor situațiilor întâmpinate. Pentru că asta înseamnă să-ți asumi angajamentul, sprijinind permanent agricultura căreia i te dedici. Viziunea Titan Machinery nu este un element izolat într-un birou, ci este o viziune împărtășită de întreaga echipă comercială și tehnică care conduce produsele și serviciile în teritoriu.

Abordarea Titan Machinery pentru piața agricolă este dedicată tuturor segmentelor de fermieri în general și segmentului de fermieri profesioniști în special. Ei sunt cel mai dificil de satisfăcut, dar și cei care oferă companiei cele mai mari satisfacții în momentul în care utilizează serviciile și produsele de care au nevoie. Trăim în era informației și a tehnologiei avansate. Astfel, linia de demarcație cu privire la exigențele pe care le au fermierii mari, mici și mijlocii tinde să se estompeze. Toată lumea solicită produse de durabilitate și de calitate superioare, asociate cu serviciile de calitate în virtutea unei afaceri progresive.

Pe de altă parte, știm cu toții că sectorul agricol, ca de altfel toate celelalte sectoare economice din România suferă, mai ales în ultimii ani de deficiență de personal calificat. Cauzele sunt multe și binecunoscute, însă proiectele prin care se pot combate aceste cauze nu sunt nici pe departe suficiente. Se duce o lipsă acută de operatori de utilaje și de mecanici agricoli cu expertiză. Trendul din ultimii ani al celor mai importanți agenti economici din agribusiness este de a-și forma încă din fazele educaționale incipiente - propriile echipe de tehnicieni agricoli. Acest proiect deosebit de important a fost adoptat de către Titan Machinery România odată cu traiectoria ascendentă pe care o parcurge dezvoltarea sa.

În primul rând, dezvoltarea serviciilor de mentenanță a avut la bază analiza nevoilor fermierilor și a pornit cu o restructurare, respectiv o organizare a punctelor de lucru din țară, dotate cu ateliere si echipamente de ultimă generație. Un lucru important este implementarea numărului unic pentru apeluri  de urgență « 0748 77 88 99 », care să preia solicitările, să îndrume fermierii și să soluționeze în timp util problemele. De asemenea,  s-a dispus un număr unic pentru comenzile de piese de schimb de origine « 0733 946 159 », respectiv un număr unic pentru programările în atelierele punctelor de lucru din România « 0752 146 862 ».

Procesul de lucru stabilit inițial a suferit o creștere abruptă a volumului utilaje. Ca atare, acesta a fost ajustat constant, acordându-se prioritate urgențelor, respectiv tuturor solicitărilor din campaniile agricole, prin suplimentarea numărului de operatori și de tehnicieni disponibili în timp util la atelierele de operare. În plin proces de realizare este implementarea de supervizori dedicați la nivel de proiect, punct de lucru și de regiune care să îmbunătățească și mai mult fluxul de activitate. În sprijinul atelierelor de service din țară, Titan Machinery are pregatită o flotă de peste 80 de autoutilitare complet echipate, gata să intervină în timp util atunci când sunt solicitate. Anul următor, numărul acestora va depășii 100 de unități.

În întreprinderea acestui program de expansiune pe care Titan Machinery l-a adoptat, au loc anual între 15 și 20 de programe de training la sediile partenerilor noștri din Europa. Cele mai multe dintre ele sunt la sediul CNH, concern ce deține mărcile CASE IH și CASE CONSTRUCTION, în St. Valentin, Austria, sau Bologna, Italia, urmate îndeaproape de programe de instruire în Väderstad, Suedia, dar și la Maschio Gaspardo, Sulky, Tecnoma și Dammann. În cadrul acestor programe, tehnicienii noștri petrec acolo o bună perioadă de instruire teoretică, pe care o pun în practică cu ajutorul inginerilor străini și români care se ocupă cu implementarea și urmărirea acestor programe.

Aceste programe de training sunt legate între ele de o pregătire online constantă a inginerilor Titan Machinery România. Aceștia sunt conectați neîncetat la instrucțiunile de lucru, respectiv la specificațiile de funcționare ale fiecarui model sau unitate în parte, sau ale fiecărui ansamblu supus mentenanței. Totodată, Titan Machinery România desfășoară frecvent programe de training interne, cu scopul de a urmări evoluția și omogenizarea echipei de tehnicieni. Obiectivul este de a forma oameni profesioniști și loiali companiei, indiferent de vârsta pe care aceștia o au. Titan Machinery s-a ocupat de întreaga dezvoltare profesională din ultimii ani a acestora, iar rezultatul se vede astăzi prin faptul că o parte importantă din echipa tehnică cu care s-a pornit la drum a ajuns la un potențial profesional ridicat și este în continuare alături de Titan Machinery.

În al doilea rând, compania americană a urmărit recrutarea viitorilor tehnicieni, încheind parteneriate cu universități de profil, de renume din România și de asemenea a investit în programele de recrutare a elevilor pentru stagii de practică la punctele de lucru ale companiei. Numărul studenților care au terminat stagiile de practică în cadrul companiei, dobândind ulterior contracte de muncă pe perioada nedeterminată cu aceasta, a crescut de la an la an. Aceștia au devenit oameni responsabili, dinamici, adaptabili, loiali și au reușit să îmbine cu ușurință cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studii cu lucrările practice pe care le-au desfășurat în cadrul companiei. Universitățile de profil care furnizează forță de muncă pentru Titan Machinery România sunt Universitatea Politehnică București - Facultatea de Inginerie a Sistemelor Biotehnice, Universitatea Tehnică din Cluj - Facultatea de Mecanică și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Totodată, este bine înțeles faptul că proprietarii utilajelor sunt primii care pot controla mentenanța, respectiv să mențină starea perfectă de funcționare a utilajelor pe care le exploatează, îngrijindu-se perrmanent de utilizarea corespunzătoare a acestora, de depozitare și de efectuarea la termen a reviziilor, utilizând piese de schimb de origine. Apoi este bine de știut că orice problemă aparută la utilaje trebuie rezolvată înainte ca acestea să fie depozitate după terminarea campaniilor. Indiferent că este vorba despre o piesă uzată, o roată defectă, un disc rupt sau o problemă mai mare, acestea trebuie reparate la timp. De asemenea, este importantă curățarea tuturor utilajelor, nu numai curățarea tractoarelor și a combinelor, ci și curățarea cu atenție a semănătorilor, mai ales pe rampele de vacuum și pe paleții turbosuflantei, în timp ce mașinile de erbicidat trebuie să fie depozitate cu instalațiile de pulverizat curate.

Echipamentele agricole pe care le comercializează Titan Machinery România reprezintă o investiție care oferă încredere în forțele proprii fiecărui fermier, iar cu ajutorul acestor utilaje, nu numai că agricultorii își sporesc producția, dar își reduc și costurile pe termen lung. Titan Machinery România desfășoară frecvent campanii promoționale în spijinul fermierilor, oferind discount-uri substanțiale la piese de schimb de origine, iar în perioadele dintre sezoanele agricole, oferă pachete integrate de servicii de mentenanță și piese de schimb. Aceste campanii de pregătire a utilajelor pentru sezoanele agricole încărcate au rolul de a asigura productivitatea de lucru ridicată, executarea corectă a lucrărilor și pierderi minime de bani.


Parte a dezvoltării departamentului de mentenanță este și divizia de recondiționare a utilajelor folosite. Ca atare, fiecare utilaj folosit din portofoliul Titan Machinery, parcurge un proces minuțios de recondiționare, sub atenta supraveghere a unui inginer coordonator. Utilajul în cauză este supus unei expertize tehnice și recondiționat pentru uzul îndelungat folosindu-se, evident, numai piese de schimb de origine. Bineînteles, se ia în considerare și aspectul utilajului, astfel încât următorul client să fie pe deplin satisfăcut de bunul utilizat. Titan Machinery România oferă în acest pachet, așa cum e firesc, și anumite condiții de garanție pentru mașinile recondiționate. Pentru acest lucru și pentru o transparență maximă a procesului de lucru Titan Machinery România are dedicată o secțiune «UTILAJE SH» pe site-ul oficial « www.www.titanmachinery.ro», care este în plin proces de dezvoltare. De asemenea, Titan Machinery România oferă și garanția orelor de funcționare a tractoarelor din seria Magnum pe tot timpul campaniei agricole ale partenerului.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist