Semănătoarea Väderstad Rapid are grijă de inima solului tău


05.09.2019

             Probabil că niciun alt utilaj nu a redus mai mult costurile fermierilor, dând naștere la cea mai mare raționalizare a acestora în ultimii 30 de ani, spunea Bo Stark, managerul departamentului de marketing al Väderstad pentru piața Scandinava în 2007. Apoi a continuat să sublinieze că „Rapid este cel mai bun produs al nostru. Acesta nu mai e doar o semănătoare pentru specialiști, ci a devenit o semănătoare pentru toată lumea. Rapid se găsește acum într-o versiune sau alta atât în fermele mici și mijlocii, cât și în fermele mari. susținea Bo.

„Rapid ne permite sa rezistam la prețuri mai mici pe piața mondială. Nu am fi fost capabili să gestionăm 2000 de hectare cu vreo altă semănătoare, dar cu Rapid este posibil să fii eficient” spune David Baker care conduce Fermele David Baker la aproximativ 150 km nord de Londra. Datorită gamei variate de echipamente şi sisteme de semănat, Rapid este întotdeauna o alegere bună pentru diferiți fermieri, independent de structura de culturi. Funcţia de control al adâncimii şi presiunea mare pe brăzdare duc la plasarea optimă a seminţelor la viteze mari de deplasare. Durabilitatea și rezistența crescute ale semănătorii sunt datorate puţinelor piese aflate în mişcare, dar şi amortizării şocurilor pe toate piesele active.

Semănătoarea universală de păioase

Rapid este o semănătoare universală ce poate efectua pregătirea patului germinativ, nivelarea, semănarea şi reconsolidarea într-o singură trecere. Designul său oferă rezultate de calitate la viteze de lucru mari. Capacitatea sa oferă posibilitatea optimizării lucrărilor. Semănatul direct, pregătirile minime sau lucrările convenţionale – Rapid creează rezultate perfecte în toate condiţiile.  Inima Rapid-ului o reprezintă brăzdarele unice împreună cu roţile de recompactare. Rapid are un sistem ingenios de control al adâncimii de lucru, reglabil din cabina tractorului.

Păstrează precizia adâncimii semănând până la 8 ha/oră

Rapid poate semăna la viteze foarte mari fără a afecta calitatea semănatului; 13-14 km/h este o viteză uzuală pentru acest utilaj. Împreună cu buncărul de mare capacitate, aceasta poate semăna mai multe hectare într-o oră. Temporizarea perfectă şi economia de timp fac posibil semănatul la un moment optim. Controlul unic al adâncimii de semănat are ca rezultat plasarea optimă a seminţelor. Rapid este recunoscută pentru păstrarea precisă a adâncimii de lucru. Rezultatul este vizibil în emergenţa uniformă, maximizând astfel potenţialul de productivitate pe întreaga solă.

Așa cum spuneam, unul din avantajele majore ale semănătorilor Rapid este sistemul ingenios de control al adâncimii de semănat. Fiecare roată din packer-ul posterior ghidează două rânduri de semănat la o adâncime pre-setată, în acelaşi timp efectuând şi reconsolidarea. Acestea sunt efectuate în mod continuu, fără întârzieri şi cu răspuns rapid. Rapid are posibilitatea de a plasa seminţele în sol umed și de a le semăna la o distanță de 12.5 cm între rânduri pentru o înfiinţare optimă a culturii. Discurile de semănat taie un şanţ îngust în sol, mai adânc decât solul cultivat şi plasează seminţele în sol umed. Acesta este unul din motivele din spatele emergenţei uniforme. Control interactiv al adâncimii de semănat pe Rapid, asigură operatorului posibilităţi unice de a regla din mers, imediat, adâncimea de semănat.

Economisiţi timp, combustibil şi umiditatea din sol

Prin efectuarea unor operaţii multiple dintr-o singură trecere, semănătorile Rapid reduc timpul de operare din câmp. Aceasta economiseşte timp, scade costurile de înfiinţare a culturilor şi salvează apa din sol. Una din caracteristicile importante ale brăzdarelor cu disc şi patină ale Rapid-ului este că acestea au capacitate de cultivare, adăugând astfel intensitate cultivării solului de către uneltele frontale. Mai multă cultivare în timpul semănatului înseamnă mai puţine treceri necesare pentru pregătirea solului. Mai puţine treceri înaintea semănatului înseamnă păstrarea apei în sol şi menţinerea structurii solului, maximizând astfel potenţialul plantelor.

Cu ajutorul Väderstad E-Services, Rapid este pregătit pentru viitor

Odată cu introducerea sistemelor fără fir Wi-Fi şi iPad în programele Väderstad s-au adus o serie de avantaje. Utilajele şi echipamentele pot fi controlate cu ajutorul comunicării fără fir. Uşurinţa în exploatare, eficienţa, dar şi facilităţile de aducere la zi a programelor sunt numai câteva din avantajele aduse de soluţiile iPad. Soluţiile electronice Väderstad au fost grupate împreună sub denumirea generică de E-Services. Noul sistem de control Gateway este centrul de control al întregului sistem. Stochează informaţiile utilajului şi comunică cu terminalul virtual sau iPad Air din cabina tractorului. Pentru a memora statisticile dar şi poziţia actuală, Gateway este echipat cu un sistem de recepţie GPS.

Rata de semănat controlată prin radar

Rata de semănat este controlată prin radar, astfel încât poate fi menţinută constantă indiferent de viteza de deplasare. În timpul lucrului unitatea radar măsoară viteza şi trimite informaţia către E-Control, care controlează rotaţia unităţilor de dozare. Aceasta permite un flux constant şi precis de seminţe corelat cu viteza de deplasare.

Startul cel mai bun pentru fiecare sămânţă în parte

Brăzdarele Rapid-ului de înaltă calitate sunt proiectate să asigure seminţelor cel mai bun start posibil. Aceasta promovează o germinare rapidă şi o cultură sănătoasă cu rezistenţă înaltă la buruieni,  dăunători şi vreme nefavorabilă. Fiecare disc de semănat de pe brăzdarul Rapid-ului creează o brazdă curată pentru seminţe prin tăierea agresivă a părţii inferioare mai dure a patului germinativ. Aceasta creează un mediu cu beneficii importante asupra creşterii seminţelor. Suspensia brăzdarelor fără mentenanţă Fiecare braţ de disc este dotat cu suspensie din cauciuc individuală. Absenţa pieselor în mişcare asigură lipsa problemelor pe durata de viaţă a maşinii.

Reconsolidarea după plasarea seminţelor

Rapid este echipată cu roţi de diametru mare şi late pentru recompactare masivă, asigurând astfel închiderea brazdelor de seminţe. Greutatea este întotdeauna necesară atunci când se lucrează adânc, pe soluri grele sau în semănatul direct. Prin reconsolidarea grea după plasarea seminţelor, pneurile Rapid-ului acţionează ca un tăvălug de mare precizie. Prin aplicarea de presiune la locul potrivit se asigură un contact mai bun între sol şi seminţe pentru fiecare din acestea, făcând inutile trecerile ulterioare cu alţi tăvălugi după semănat.

Spaţiere între rânduri de 125 mm pentru productivitate maximă

O spaţiere îngustă între rânduri asigură culturilor competitivitate mai mare împotriva buruienilor.
Acest fapt este în mod special important din moment ce apar din ce în ce mai multe buruieni rezistente la erbicide. Cercetările au arătat că spaţierea de 125 mm între rânduri asigură cu până la 20% mai puţine buruieni decât în cazul celei de 150 mm. Spaţierea de 125 mm între rânduri oferă o distribuţie mai bună a seminţelor, permiţând astfel distanţe mai mari între plantele de pe acelaşi rând. Presiunea fungilor este mai mică.

________
Fiecare utilaj Väderstad reprezintă dovada pură a calității superioare necesare unei agriculturi moderne, profitabile și responsabile. Väderstad întruchipează excelența tehnică a industriei constructoare de mașini și utilaje din Suedia.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist