Väderstad Tempo. Evidența lucrului bine făcut.


23.01.2019

         Ceea ce însemna la început o taină pentru piața din România, adusă de un constructor din nordul bătrânului continent, a devenit astăzi o evidență împărtășită de nenumărate ori publicului din România în general și fermierilor care au aderat la performanță, în special. Pe această temă s-a consumat multă „cerneală”, aducându-se în atenție ideea care a stat la baza acestui concept de semănare, parcursul proiectului, recordurile dobândite și rămase astăzi în picioare, dar și despre cum a devenit Tempo cea mai apreciată semănatoare din lume. Ca atare, mai există ceva de descoperit? Da! Putem afirma cu tărie faptul că mai sunt foarte multe lucruri de spus despre această semănătoare de precizie a constructorului suedez din Väderstad.

Fiecare componentă de pe planterele Tempo este construită pentru a asigura întotdeauna  uniformitatea germinării pentru toate seminţele. Orice viteză –  în orice condiţie de lucru. Plasarea uniformă a seminţelor conduce la o creştere uniformă a plantelor, ceea ce duce la final la coacerea lor deplină şi atingerea potenţialului maxim.

Semănătorile Tempo asigură spaţierea precisă, adâncime constantă fără suprapuneri pe capete. În plus, precizia de plantare este întotdeauna aceeaşi indiferent de influenţele externe cum ar fi viteza, vibraţiile, pantele sau condiţiile variate de teren. Lucrând cu suprapresiune Dozatoarele Tempo folosesc suprapresiunea pentru a ajuta ca fiecare sămânţă să îşi găsească locul pe discul rotativ, una câte una. Pentru asigurarea performanţelor de vârf, trei role singulatoare independente, poziţionate în partea superioară a discului elimină seminţele duble.

Atunci când seminţele ajung la tubul de semănat, presiunea aerului este întreruptă pentru a-i permite să intre corect în tub. În acest moment presiunea aerului controlează seminţele şi le împuşcă în sol. Din moment ce toate seminţele au asigurat acelaşi timp de transport de la dozator până la sol, precizia este asigurată. La Väderstad numim acest procedeu tehnologia PowerShoot. Atunci când părăseşte tubul de semănat scurt, fiecare sămânţă este captată de o roată moale specială. Aceasta asigură contactul optim între seminţe şi sol, la adâncimea de semănat dorită.

Precizia în rând

Dozatorul Tempo împreună cu tehnologia PowerShoot garantează plasarea precisă, una câte una, a seminţelor în brazdă. Prin asigurarea distanţelor uniforme între plante, fără însămânţări duble sau ratări, Tempo asigură o precizie înaltă de semănat. Aceasta înseamnă că toate plantele au asigurate aceleaşi condiţii de germinare încă de la început.

Precizia adâncimii

Semănătoarea Tempo are o construcţie robustă, transferând greutăţi substanţiale către rândurile de semănat. Împreună cu componentele sale, aceasta asigură o deplasare stabilă cu păstrarea adâncimii de semănat în orice condiţii. Precizia înaltă duce la o germinare uniformă, ceea ce se transformă într-o creştere puternică a unor culturi puternice si sănătoase cu potenţial înalt.

Precizia la cap de rând

Fiecare rând în parte al Tempo este antrenat electric, permiţând astfel controlul prin GPS al închiderii individuale a secţiilor. Prin eliminarea suprapunerilor pe capete şi terenuri neregulate, posibilele pierderi sunt astfel eliminate în acelaşi timp cu reducerea costurilor de înfiinţare cu 5% până la 10%. Tempo poate controla secţiunile individuale pentru seminţe, fertilizator şi microgranule.

Viteza nu este un impediment.   

Dozatorul Tempo iese în evidenţă din mulţime. Datorită tehnologiei PowerShoot, ce foloseşte aerul cu presiune pentru controlul seminţelor pe tot parcursul deplasării de la dozator până la sol, gravitatea, vibraţiile sau pantele sunt astfel eliminate din această ecuaţie. Astfel, viteza nu constituie un  impediment pentru Tempo.

Cheia semănatului cu viteză

Sistemul patentat PowerShoot face ca Tempo să iasă în evidenţă din mulţime. Pe semănătorile clasice, seminţele cad liber prin tubul de semănat de la dozator până la sol. Atunci când apar vibraţii la viteze mai mari, seminţele sar în tuburi şi o parte mare din precizie se pierde aici. Acesta este unul din motivele pentru care multe semănători sunt limitate la viteze mici de semănat. PowerShoot foloseşte presiunea de aer pentru a împuşca seminţele la 50 km/h prin tubul de semănat scurt în sol. Astfel semănătoarea Tempo are controlul absolut al fiecărei seminţe, de la buncăr şi până la sol.

Control total. Întotdeauna.

Tempo duce tehnologia modernă în câmp. Fiecare rând al semănătorii Tempo este acţionat electric, iar sistemul de control Väderstad E-Control stabileşte o comunicaţie în timp real, fără pauze, între semănatoare, tractor şi operator. Sistemele electronice ale Tempo asigură în mod constant perfomanţele utilajului, operatorul beneficiind de reglaje simple, prietenoase precum şi de  monitorizare în timp real şi control total.

Unul câte unul. Creând succesul împreună

Fiecare secţie de semănat are motorul propriu de acţionare, robust, ce asigură controlul total al performanţelor şi productivităţii utilajului. Calibrarea şi reglajele pot fi făcute pentru întreaga maşină, sau pentru fiecare rând individual. Comparativ cu semănătorile antrenate mecanic, sistemele electrice evită probleme ce apar din curele ce pot patina sau lanţuri ce dau erori în dozarea precisă.

 

 Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist