Optum CVX – Un alt reper important în istoria Case IH


30.09.2015

Case IH a anunțat lansarea pe piață a tractorului Case IH  Optum CVX. Cu un design complet nou, tractoarele din noua gamă sunt performante, compacte, extrem de manevrabile și au un excelent raport putere/greutate. Ele sunt caracterizate în special prin eficiență, versatilitate și fiabilitate.

 

Ținând cont în principal de cerințele agricultorilor europeni, inginerii Case IH au reușit să producă o nouă gamă de tractoare mai puternice și mai apropiate ca dimensiuni de tractoarele din seria Puma. Noile tractoare Optum CVX sunt primele utilaje de acest tip fabricate de Case IH care au un aspect complet diferit de tractoarele din celelalte serii, cu o capotă mai joasă, aripi spate remodelate și un bloc de lumini mai atrăgător din punct de vedere vizual.

 

„Clienții noști din Europa, care administrează afaceri agricole moderne și productive și derulează activități de antreprenoriat în agricultură, sunt printre cei mai pretențioși clienți din întreaga lume datorită faptului că recoltarea plantelor se desfășoară mai intensiv iar producțiile obținute sunt mai mari decât în alte regiuni, chiar dacă condițiile meteo limitează adesea perioada de timp în care pot fi executate lucrările care se impun. Fiind extrem de performante, eficiente și fiabile, tractoarele Optum CVX au fost proiectate și construite special pentru acești clienți, putându-se achita rapid de orice sarcină care le-a fost repartizată”, a declarat Andreas Klauser, Președintele Case IH.

 

Gama de tractoare Case IH Optum CVX
Gama de tractoare Optum CVX este compusă din două modele, echipate cu motoare compacte NEF, având capacitatea cilindrică de 6.7 litri, fabricate de compania FPT Industrial. Motorul primului model dezvoltă puterea nominală de 270 CP la turația de 2,100 rpm în timp ce motorul celui de-al doilea dezvoltă puterea de 300 CP la aceiași turație de lucru. Puterea maximă dezvoltată de motorul modelului mai mare la turația de 1,800 rpm este de 313 CP. Motoarele ambelor modele sunt echipate cu sistemul de post-tratare având la bază Tehnologia Hi-eSCR only pentru eficiență maximă de ardere și pentru a putea respecta normele de emisii Stage IV. Supapele acestor motoare sunt confecționate dintr-un nou tip de material mai dur iar forma camerelor de ardere din chiulasă a fost optimizată pentru a suporta presiuni de lucru mai mari; cu toate acestea, carterul blocului motor și baia de ulei au suferit cele mai drastice modificări la aceste noi modele: baia de ulei este considerată „coloana vertebrală” a tractorului deoarece elimină solicitările la care este supus blocul motor. Această baie de ulei, care reprezintă unul dintre cele mai importante elemente structurale, permite ca masa totală maximă a tractoarelor Optum CVX să atingă 16,000 kg (fără această componentă, masa tipică a tractoarelor Optum CVX nu ar depăși 11,000 kg). Datorită ei, contragreutățile utilajului pot fi acum mai ușoare iar sarcina utilă a acestuia mai ridicată.

 

Tractoarele Optum CVX sunt la fel de puternice ca modelele mai mari dar agile ca cele mai mici. Astfel, în timp ce costurile lor totale de întreținere sunt destul de reduse, randamentul lor de lucru este superior, durata de funcționare este maximizată iar confortul pentru operator este total: „Aceasta reprezintă soluția „Optimă” pentru gama de tractoare Optum CVX daca ne referim la specificațiile lor tehnice și la așteptările clienților. Inginerii noștri au regândit și au reanalizat fiecare detaliu, căutând mereu noi modalități de optimizare a randamentului, performanțelor și fiabilității lor. Turbocompresorul unic cu geometrie variabilă, de tip eVGT, face ca motoarele acestor tipuri de utilaje agricole să dezvolte un cuplu ridicat chiar și la turații reduse și să răspundă mai repede la accelerare decât dacă ele ar fi fost echipate cu două turbocompresoare; tocmai de aceea, propulsoarele tractoarelor Optum CVX sunt cu adevărat compacte”. Mai mult decât atât, noile noastre tractoare sunt lidere absolute atunci când vine vorba de intervalele de service iar operațiunile regulate de întreținere ale acestora sunt mai ieftine și pot fi efectuate mai repede. Rezervoarele voluminoase de motorină și AdBlue (având capacitatea de 630 de litri, respectiv 96 de litri) sporesc autonomia de funcționare a tractoarelor Optum CVX, de vreme ce ele nu mai trebuie să revină atât de des la fermă pentru realimentare, iar Sistemul de Management al Ralantiului (Idle Speed Management), care reduce turația de ralanti a motorului de 850 rpm la 650 rpm, contribuie la operarea extrem de eficientă a acestor utilaje”, a subliniat Dan Stuart, Directorul de Marketing Case IH.

 

Un nou design
Crearea unui tractor care să ofere clienților noști cel mai bun randament de lucru a fost doar unul dintre obiectivele urmărite de inginerii Case IH. Celălalt obiectiv la fel de important are legătură cu aspectul estetic al utilajelor, de vreme ce noi știm că operatorii și clienții noști doresc să se mândrească cu tractoarele pe care le conduc și le dețin. Ceea ce-i frapează cel mai mult pe oameni atunci când ei văd pentru prima dată un tractor Optum CVX este noul lui design uluitor. Beneficiind de o nouă capotă cu linii dinamice și de faruri și proiectoare echipate cu becuri cu LED, tractoarele Optum CVX anunță o nouă „înfățișare” a utilajelor viitoare fabricate de Case IH.

 

Noua transmisie CVT cu 4 rapoarte și sistemul de blocare a transmisie
Transmisia cu variație continuă folosită pe tractoarele din gama Optum CVX a fost proiectată pentru a gestiona perfect și a transfera eficient la roți puterea incredibilă dezvoltată de motoarele NEF de peste 300 CP. Fiind activată funcția ECO, există două intervale de viteză disponibile: 30 – 40 km/h și 30 – 50 km/h; în ambele cazuri, viteza maximă de deplasare în marșarier a utilajului este de 27 km/h. „Noile punți față și spate, ampatamentul de 2,995 mm, pneurile cu diametru de 2.15 metri (având dimensiunea de 710/75R42) și transmisia cu variație continuă asigură transferul excelent al puterii dezvoltate de motor la roți și o forță de tracțiune impresionantă. De asemenea, tractoarele Optum CVX sunt echipate și cu un nou sistem de blocare a transmisie, care este activat mecanic prin intermediul unui arc și dezactivat hidraulic.

 

Tractoarele din gama Optum CVX sunt echipate cu o punte-față mai ușoară decât modelele Magnum, care beneficiază de un sistem de suspensie cu doi cilindri hidraulici, având unghiul de oscilație de 8 grade și cursa verticală de 110 m, pentru a asigura confortul deplin al operatorului și stabilitatea maximă a utilajului în timpul deplasării. Distanța mai mică dintre puntea-față și cuplajul frontal garantează distribuirea excelentă a greutății vehiculului și permite ca tractorul să aibă dimensiuni generale mai compacte. În plus, inginerii noștri au încercat permanent să aleagă pneuri cu anvelopa cât mai mare, care să se încadreze în spațiul disponibil limitat de dimensiunile generoase ale rezervorul de carburant special proiectat, pentru ca utilajul să aibă un unghi de bracaj foarte strâns”, mai evidențiază Dan Stuart.

 

Pentru deplasarea în condiții depline de siguranță pe drumurile publice, tractoarele Optum CVX pot fi echipate cu un sistem de frânare cu ABS care să ajute la oprirea rapidă a utilajului în condiții dificile sau în situații de urgență. Opțional, este disponibil și un sistem de frânare cu ABS Avansat (Advanced). Atunci când acest sistem se activează în timpul ce utilajul lucrează pe câmp, intră în funcțiune în mod automat și sistemul clasic de frânare din interiorul tamburilor roților, operatorul putând asigura în continuare virarea roților tractorului în mod normal; această operațiune este controlată electronic pentru a se preveni blocarea roților în timp frânării.

De asemenea, tractoarele din gama Optum CVX pot fi dotate și cu un sistem de monitorizare a presiunii aerului din pneuri; acest sistem îi permite operatorului să monitorizeze presiunea aerului din maxim 16 pneuri, indiferent dacă ele aparțin tractorului sau vreunui accesoriu remorcat de el. Datorită faptului că sistemul este integrat în monitorul cu ecran sensibil la atingere AFS 7000, operatorul va putea configura anumiți parametri ai căror valori, dacă sunt depășite, vor genera apariția unor mesaje de atenționare sau alarmă pe afișaj. Cu ajutorul furtunului special aflat în partea din spate a utilajului, operatorul va putea umfla pneurile slabe pentru a reveni în siguranță la fermă.

 

Priza de putere posterioară cu 4 trepte de turație și priza de putere anterioară cu 2 trepte de turație
Priza de putere (PTO) posterioară cu 4 trepte de turație împreună cu Sistemul Electronic de Schimbare a Treptelor de Turație (Electronic Speed Shift) intră în echiparea standard a tractoarelor din gama Optum CVX. Treptele de turație ale prizei de putere (PTO) posterioare sunt următoarele: 540 PTO care corespunde turației motorului de 1,930 rpm, 540 economy (ECO) PTO care corespunde turației motorului de 1,598 rpm, 1,000 PTO care corespunde turației motorului de 1,853 rpm și 1,000 ECO PTO care corespunde turației motorului de 1,583 rpm. Funcția Brake Deselect poate fi acum programată din cadrul Sistemului de Gestionare a Capetelor de Rând (Headland Management Control – HMC II).

 

Priza de putere (PTO) anterioară opțională cu 2 trepte de turație funcționează pe baza conceptului de proiectare specific prizei de putere (PTO) posterioare. Cele două trepte de turație ale acesteia (1,000 PTO și 1,000 ECO PTO) pot fi schimbate de către operator în timp ce se află în cabina utilajului cu ajutorul unui buton rotativ; un mecanism de ambreiaj poziționat pe arborele primar (cu 6 caneluri în varianta standard sau cu 21 de caneluri în varianta opțională) care face legătura dintre motor și priză reduce pierderile parazite de putere. Datorită masei relativ scăzute a șasiului, cuplajelor posterioare și anterioare solide și puterii ridicate dezvoltată de propulsor, tractoarele Optum CVX sunt extrem de flexibile și pot executa lucrări multiple, inclusiv cele care implică utilizarea unor implemente grele legate la partea din față sau din spate a utilajului.

 

Instalația hidraulică - putere și eficiență
Toate tractoarele Optum CVX beneficiază de o instalație hidraulică solidă și de circuite care au fost proiectate pentru a asigura maximul de putere si eficiență. „În echiparea standard a tractoarelor Optum CVX intră o pompă hidraulică cu centru închis și senzor de sarcină (CCLS), având debitul de 165 litri/minut la turația motorului de 2,100 rpm. Opțional, este disponibilă și o pompă hidraulică CCLS cu debit sporit (având debitul de 220 litri/minut la turația motorului de 2,100 rpm). Ambele variante de pompe sunt suficient de puternice pentru a asigura circulația rapidă a uleiului în instalația hidraulică chiar la turații scăzute ale motorului”, explică Dan Stuart.

 

Capetele de cârlig cu fixare rapidă CAT III intră în componența standard a cuplajului posterior, care are o forță nominală de ridicare de 10,299 kg în toată gama de turații de motorului și o forță maximă de ridicare la capătul bilei de 11,058 kg. Opțional, sunt disponibile și capete de cârlig CAT IVN, un cuplaj hidraulic superior și un cuplaj hidraulic superior / un braț pliabil. „Noul cuplaj frontal are o forță maximă de ridicare la capătul bilei de 5,821 kg, fiind așadar suficient de puternic pentru a lucra eficient cu implemente grele și productive”, a mai declarat Dan Stuart.

 

Cabina tractoarelor Optum CVX: Performanță, precizie și confort
Pentru precizie și randament maxim de lucru, cabina tractoarelor Optum CVX vine echipată din fabrică cu conectori ISOBUS de Clasă II (dotare standard) dar poate dotată și cu conectori ISOBUS de Clasă III (dotare opțională). Această dotare opțională le permite implementelor compatibile să controleze numeroase sisteme, funcții și dispozitive ale tractorului ca de exemplu: sistemul de direcție, viteza de deplasare înainte, cuplajul hidraulic de ridicare, priza de putere (PTO) și dispozitivele posterioare comandate de la distanță; în cazul anumitor lucrări executate cu ajutorul tractorului, ca de exemplu balotarea fânului, această facilitate poate îmbunătăți randamentul de lucru al presei de balotat (datorită faptului că ea va prelua un flux mai constant de material vegetal) și poate reduce oboseala operatorului. Sistemul de Gestionare a Capetelor de Rând (Headland Management Control – HMC II), care a fost anunțat că echipează și tractoarele din seria Puma la Târgul Internațional de Mașini Agricole SIMA de la Paris organizat mai devreme în acest an, este acum disponibil și pentru modelele Optum CVX. Avantajul său principal este acela că îi scutește pe operator de operațiunile complicate având legătură cu întoarcerea utilajului la capetele de rând, făcându-l să se simtă mai odihnit.

 

În echiparea standard a tractoarelor Optum CVX intră și cabina echipată cu mecanism de suspensie, care maximizează confortul operatorului și creează pentru el un mediu optim de lucru. Este disponibilă și o gamă diversificată de scaune premium opționale, între care se remarcă cel de tip dual motion, echipat cu tetieră pivotantă, pernă de șezut reglabilă pe orizontală (poate fi mutată mai în față sau mai în spate, după preferințe), cotiere ajustabile electric, spătar glisant (unghiul maxim de glisare fiind de 15°), care ajută la sporirea vizibilității operatorului asupra obstacolelor aflate în spatele utilajului, sisteme de încălzire și ventilație și husă din material textil sau piele naturală.

 

Sistemul RTK, care se regăsește și pe tractoarele din alte serii, este disponibil și pentru modelele Optum CVX, asigurând ghidarea automată extrem de precisă a acestor utilaje. Tractoarele Optum CVX vin pregătite din fabrică pentru soluția AccuGuide și Sistemul Telematic Case IH AFS Connect, suportând și Funcția Remote File Transfer. Această nouă funcție wireless asigură economii importante de timp, elimină necesitatea transferării datelor pe o memorie flash USB și permite schimbul imediat de informații între biroul de la fermă sau alte computere externe de aici și utilajul agricol „aflat în mișcare” prin intermediul unei rețele de telefonie mobilă 3G și a unui program software dedicat Sistemelor Advanced Farming.

 

Tractoarele Case IH Optum CVX – răspunsul la nevoile clienților
Tractoarele Optum CVX diversifică și mai mult gama de produse Case IH, care nu a fost niciodată mai cuprinzătoare, mai inovatoare și mai orientată spre nevoile clienților ca astăzi: cele 13 tipuri de utilaje, care includ mai bine de 220 de modele, sunt gate să fie livrate clienților din orice colț al lumii. Utilajele noastre extrem de fiabile și de performante sunt puse la dispoziția celor interesați de o rețea de distribuitori specializați, care oferă produse și servicii de calitate premium.

 

„În cazul tractoarelor Optum CVX, a fost întreprinsă o analiză profundă a nevoilor clienților și a brand-urilor concurente, care comercializează o mare varietate de tractoare din segmentul 180 – 300 CP. Am evaluat riguros cerințele și așteptările potențialilor clienți, care au fost ulterior implementate în dezvoltarea, proiectarea și fabricarea tractoarelor din această nouă gamă. Una dintre cerințele cele mai importante ale clienților, pe care inginerii noștri au avut-o în vedere la proiectarea tractoarelor din gama Case IH Optum CVX și care ne-a convins că aceste utilaje extrem de versatile, fiabile și performante vor fi apreciate în viitorul apropiat, este: în timp ce clienții din restul lumii caută să-și sporească profiturile prin maximizarea potențialului resurselor disponibile, cei din Europa, care administrează afaceri agricole și derulează activități de antreprenoriat în agricultură, pun în mod clar accentul pe manevrabilitatea și dimensiunile compacte ale tractoarelor foarte versatile și puternice”, concluzionează Andreas Klauser.

 

Caracteristicile rezumative ale tractoarelor Case IH Optum CVX:

- Sunt disponibile două modele, echipate cu motoare având capacitatea cilindrică de 6.7 litri, fabricate de FPT, care respectă normele de emisii Stage IV și care dezvoltă puterea nominală de 270 CP, respectiv 300 CP la turația de 2,100 rpm.

- Sistemul de post-tratare a gazelor de eșapament având la bază Tehnologia Hi-eSCR only.

- Masa totală maximă a vehiculului nu depășește 16,000 kg.

- Turbocompresorul unic cu geometrie variabilă, de tip eVGT.

- Cele mai lungi intervale de service comparativ cu alte utilaje similare, ale căror motoare dezvoltă aproximativ aceiași putere.

- Rezervoare voluminoase de motorină și AdBlue, având capacitatea de 630 de litri, respectiv 96 de litri.

- Transmisie cu variație continuă (CVT) cu 4 rapoarte, care permite existența a două intervale de viteză disponibile în timp ce funcția ECO este activată: 30 – 40 km/h și 30 – 50 km/h.

- Sistem de frânare cu ABS / ABS Avansat (Advanced) și sistem de blocare a transmisie.

- Priză de putere (PTO) posterioară cu 4 trepte de turație și priză de putere (PTO) anterioară cu 2 trepte de turație.

- Pompă hidraulică standard CCLS având debitul de 165 litri/minut și pompă hidraulică opțională având debitul de 220 litri/minut.

- Cuplaj posterior având o forță maximă de ridicare la capătul bilei de 11,058 kg.

- Cuplaj anterior având o forță maximă de ridicare la capătul bilei de 5,821 kg.

- Vin echipate din fabrică cu Sistemul RTK și conectori ISOBUS de Clasă II/III.

- Sistemul de Gestionare a Capetelor de Rând (Headland Management Control – HMC II) și Funcția Remote File Transfer.

- Confort optim pentru operator și exploatare facilă.

 

 

Generalități privitoare la specificațiile tractoarelor Case IH Optum CVX:

 

 

MODEL Optum 270 CVX Optum300 CVX
Putere nominala KW/CP 199 / 217 la 2.100 rpm 221 / 300 / la 2.100 rpm
Putere maxima KW/CP 212 / 288 la 1.800 - 1.900 rpm 230 / 313 la 1.800 - 1.900 rpm
Transmisie CVX CVX
Ampatament (mm) 2,995 2,995
Priză de putere posterioară cu 4 trepte de turație standard standard
Priză de putere anterioară cu 2 trepte de turație optional optional
Capacitatea maximă de ridicare (HPL) (Kg) 5,821 5,821