Lista de motive pentru care merită să cumperi o semănătoare de precizie Väderstad Tempo


27.02.2020

       Producătorul scandinav de utilaje agricole premium din localitatea Väderstad, Suedia, și-a confirmat deja supremația tehnologică atât în agricultura mondială, cât mai ales în agricultura românească. Cu o experiență de aproape 60 de ani de dezvoltare continuă, avansul tehnologic considerabil al acestuia reprezintă astăzi un reper de necontestat al centrelor de cercetare din industria agricolă mondială, iar acest lucru nu poate decât să-i facă mândri pe suedezi și pe fermierii români care exploatează aceste mașini de calibru superior.

Un produs de vârf tehnologic al producătorului suedez este renumita semănătoare de precizie pentru plante prășitoare Tempo, utilaj care deține astăzi recordurile mondiale la semănat porumb și floarea-soarelui. Superioritatea tehnică a acestei mașini a fost recunoscută în ultimii ani de mai mulți dezvoltatori ai agriculturii mondiale, fermieri mici și mari deopotrivă, ingineri agronomi și pasionați de agricultură, oameni care nu își mai doresc sau nu își mai permit costuri inutile. Ca atare, să vedem principalele motive pentru care merită să cumpărăm o astfel de semănătoare de precizie.

1. Pentru că fiecare sămanță în parte este poziționată precis.

Când spunem precis ne referim la întreg spectrul etimologic al acestui cuvânt: precis în adâncime, precis în rând, precis la capăt de rând. Dozatorul Tempo împreună cu tehnologia brevetată - PowerShoot garantează plasarea precisă, una câte una, a seminţelor în brazdă. Prin asigurarea distanţelor uniforme între plante, fără însămânţări duble sau ratări. Aceasta înseamnă că toate plantele au asigurate aceleaşi condiţii de germinare încă de la început. Precizia înaltă duce la o germinare uniformă, ceea ce se transformă într-o creştere viguroasă a unor culturi sănătoase cu potenţial înalt de producție. Fiecare rând în parte al semănătorii Tempo este antrenat electric, permiţând astfel controlul prin GPS al închiderii individuale a secţiilor. Prin eliminarea suprapunerilor pe capete şi terenuri neregulate, posibilele pierderi sunt astfel eliminate în acelaşi timp cu reducerea costurilor de înfiinţare cu 5% până la 10%. Tempo poate controla secţiunile individuale pentru seminţe, fertilizator şi microgranule. În plus, precizia de plantare este întotdeauna aceeaşi indiferent de influenţele externe cum ar fi viteza, vibraţiile, pantele sau condiţiile variate de teren.

2. Prentru că precizia maximă este exercitată în regim de mare viteză.

Datorită tehnologiei PowerShoot, ce foloseşte aerul cu presiune pentru controlul seminţelor pe tot parcursul deplasării de la dozator până la sol, gravitatea, vibraţiile sau pantele sunt astfel eliminate din această ecuaţie. Astfel, viteza nu constituie un  impediment pentru Tempo. Sistemul PowerShoot face ca Tempo să iasă în evidenţă din mulţime. Pe semănătorile clasice, seminţele cad liber prin tubul de semănat de la dozator până la sol.

Atunci când apar vibraţii la viteze mai mari, seminţele sar în tuburi şi o mare parte din precizie se pierde aici. Acesta este unul din motivele pentru care multe semănători sunt limitate la viteze mici de semănat. PowerShoot foloseşte presiunea de aer pentru a împuşca seminţele la 20 km/h prin tubul de semănat scurt, în sol. Astfel, semănătoarea Tempo are controlul absolut al fiecărei seminţe, de la buncăr şi până la sol. Pe de altă parte, semănatul cu viteză asigură multe beneficii. Din moment ce se poate semăna o suprafaţă mai mare cu aceeaşi lăţime de lucru, în acelaşi timp cu creşterea preciziei, rezultă mai multe moduri de a creşte profitul.

3. Pentru că timpul pe care îl ai la dispoziție pentru semănat este limitat.

Prin viteza și productivitatea de lucru înalte ai posibilitatea de a termina într-un timp ideal întreaga campanie de semănat. Semănătoarea Väderstad Tempo cu 24 de rânduri, tractată de un tractor Case IH Magnum 380 a reușit să planteze în numai 24 de ore, fără oprire - 502 ha cu porumb, într-o fermă din Ungaria în urmă cu 3 ani, stabilind un record mondial nedobororât până astăzi. Fereastra ideală pentru semănat este, de obicei, mică. În anumiţi ani, ploile limitează şi mai mult această fereastră. Plantarea în fereastra optimă asigură temperatura perfectă şi umiditatea necesară plantelor. Orice întârziere reduce potenţialul culturii.

4. Pentru că are o fiabilitate înaltă și design robust și inovativ.

Semănătoarea Tempo are o construcţie robustă, transferând greutăţi substanţiale către rândurile de semănat. Împreună cu componentele sale, aceasta asigură o deplasare stabilă cu păstrarea adâncimii de semănat în orice condiţii. Tempo beneficiază de un design inovativ, alcătuit din piese de o durabilitate înaltă, fiind fabricate din oțel suedez V-55, ce le oferă rezistență îndelungată și eficacitate de lucru ridicată. Fiecare componentă de pe semănătorile Tempo este construită pentru a asigura întotdeauna uniformitatea germinării pentru toate seminţele. Plasarea uniformă a seminţelor determină o creştere uniformă a plantelor, ceea ce duce în final la coacerea lor deplină şi atingerea potenţialului maxim.

5. Pentru că poate face treaba a două semănători în același timp.

Semănatul cu viteză înseamnă mai multe hectare acoperite cu un număr mai mic de secții de semănat pe semănătoare. Aceasta scade drastic costurile de înfiinţare pentru utilaj, dar poate economisi şi un tractor cu un operator, în anumite cazuri. Prin semănarea la viteză mare, creşte capacitatea semănătorii. Astfel o semănătoare mică este capabilă să semene aceeaşi suprafaţă ca o semănătoare mai mare.

6. Pentru că lucrează cu suprapresiune.

Dozatoarele Tempo folosesc suprapresiunea pentru a ajuta ca fiecare sămânţă să îşi găsească locul pe discul rotativ, una câte una. Pentru asigurarea performanţelor de vârf, trei role singulatoare independente, poziţionate în partea superioară a discului elimină dublarea semințelor.

7. Pentru că este inteligentă și nu lasă nimic la voia întâmplării.

Atunci când seminţele ajung la tubul de semănat, presiunea aerului este întreruptă pentru a-i permite să intre corect în tub. În acest moment presiunea aerului controlează seminţele şi le împuşcă în sol. Din moment ce toate seminţele au asigurat acelaşi timp de transport de la dozator până la sol, precizia este garantată. La Väderstad acest procedeu este determinat de tehnologia PowerShoot. Atunci când părăseşte tubul de semănat scurt, fiecare sămânţă este preluată de o roată specială moale. Aceasta asigură contactul optim între seminţe şi sol la adâncimea de semănat dorită.

8. Pentru că îți permite un control total fără întrerupere.

Tempo duce tehnologia modernă în câmp. Fiecare rând al semănătorii Tempo este acţionat electric, iar sistemul de control Väderstad E-Control stabileşte o comunicaţie în timp real, fără pauze, între semănatoare, tractor şi operator. Sistemele electronice ale Tempo asigură în mod constant perfomanţele utilajului, operatorul beneficiind de reglaje simple, prietenoase precum şi de monitorizare în timp real şi control total.

9. Pentru că îți permite o calibrare optimă a întregului ansamblu.

Fiecare secţie de semănat are motorul propriu de acţionare, robust, ce asigură controlul total al performanţelor şi al productivităţii utilajului. Calibrarea şi reglajele pot fi făcute pentru întreaga maşină, sau pentru fiecare rând în parte. Comparativ cu semănătorile antrenate mecanic, sistemele electrice evită probleme ce apar din curele ce pot patina sau lanţuri ce dau erori în dozarea precisă.

10. Pentru că o poți comanda din vârful degetelor

Sistemul modern bazat pe iPad-ul de la Apple se conectează fără fir la semănătoarea Tempo accesând astfel toate funcţiile sale şi datele în timp real.Cu ajutorul unui buton operatorul poate regla rata fertilizatorului sau a seminţelor, închide sau deschide anumite rânduri sau monitoriza precizia desemănat. În plus, sistemul E-Control prietenos face simplă şi uşoară calibrarea sau reglajele utilajului.

 

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist