Case IH setează linia de demarcație pentru Europa la normele Stage V


17.06.2020

    Începând cu anul 2019 a intrat în vigoare noua legislație europeană ce vizează motoarele pentru mașinile non-rutiere (n.r. utilaje agricole și pentru construcții). Se numește Stage V și impune limite nu doar la nivelul masei de particule fine din gazele evacuate, ci și în ceea ce privește numărul de particule per unitatea de energie produsă.

Astfel, noua legislație se aplică pentru utilajele mobile, industriale, acționate cu motoare cu aprindere prin compresie(diesel) sau cu aprindere prin scânteie. Legislația din ce în ce mai strictă privind emisiile de gaze de evacuare este o încercare de a limita substanțele nocive din gazele evacuate de motoare alimentate cu combustibili fosili. Aceste substanțe includ oxizi de azot, monoxid de carbon, hidrocarburi și particule fine.

În ceea ce privește tehnologia producătorului american Case IH și a concernului CNH Industrial care deține această marcă, alinierea la aceste standarde de emisie a început cu lansarea unui nou tractor Case IH. Ca atare, producătorul american a construit primul tractor european cu motor de Stage V: Case IH Optum. Apoi a urmat modelul noului Magnum AFS Connect, așa cum se cunoaște de la lansarea sa de anul trecut. Constructia modelului Magnum AFS Connect are la baza sa motorul de Stage V, produs de FPT Industrial, cel mai mare producător de motoare din lume, care face parte, de asemenea, din grupul CNH Industrial.

Din această primăvară și-au făcut apariția și alte modele Case IH care beneniciază de motoare Stage V, precum Puma short wheelbase (n.r. ampatament scurt), urmând ca, din toamnă, să avem ocazia să vedem modelul Maxxum Stage V. Conform planului inițial elaborat înainte de pandemia cu coronavirus, începând de anul trecut, cu lansarea modelului Vestrum și până la sfârșitul anului viitor (n.r. 2021), absolut toate modelele Case IH vor trece la Stage V. Tractoarele mari, articulate, Steiger și Quadtrac vor începe să vină cu motoare de Stage V spre sfârsitul anului, pe măsură ce sunt comandate.

Din punct de vedere tehnic și practic, Stage V nu va influența în niciun fel buna funcționare a motorului, respectiv a utilajului. Pe de altă parte, operatorul nu miroase că motorul său nu este, de exemplu, de Stage V și e de Stage IV. Ceea ce se tratează în plus la Stage V față de Stage IV, este reducerea cu 40% a masei de particule de funingine pe care o aruncă motorul în atmosferă. Ca atare, în fumul de eșapament apar mult mai puține microparticule diesel.

CNH a fost primul producător care a adus pe piață motoare care aveau numai SG, ca tehnologie antipoluare, adică motoare cu AdBlue, sau acel Stage IIIB. Această tehnologie nu avea nevoie de niciun filtru de particule. Deși în momentul acela era o inovație privită cu scepticism, clienții Case IH și-au dat seama că merită să folosească AdBlue pentru că motorul nu avea niciun fel de obstacol sau „gâtuire” a circuitului de aer pentru a i se reduce temperatura de combustie, nemaifiind astfel nevoie să piardă putere în circuitul de răcire suplimentar. Prin aceasta, producătorul Case IH creștea eficiența motorului foarte mult. Case IH a fost primul producător de utilaje care a făcut acest lucru. Alți producător de tehnică similară au considerat la acea vreme că nu este nevoie să-i „complice pe fermieri”, însă tractoarele acelea consumau enorm.

De la Stage IIIB la Stage IV, reducerea a fost foarte mare, cu aproape 80% a volumului de oxizi de azot. În ceea ce privește acest aspect, a fost un lucru foarte bine rezolvat de cei de la FPT Industrial, pe baza geometriei mixerului și introducând un pic mai mult AdBlue. Această idee pe care au găsit-o: numai pe baza de flux de aer și amestecarea gazului de eșapament cu AdBlue, s-a dovedit a fi genială, trecând astfel de la normele de Stage IIIB la Stage IV.

Inginerii Case IH au reușit să facă acest lucru crescând cu numai 2,5 - 3 puncte procentuale consumul de AdBlue, până la 7,5 – 8% (n.r. valoare medie care a rămas neschimbată la Stage V). Între Stage IV și Stage V nu există nicio creștere a consumului de AdBlue. Consumul de AdBlue a rămas același, consumul de motorină în sarcină este același. Singurul lucru care se schimbă este că la Stage V s-a introdus un nou filtru pe circuitul de eșapament. Filtrul, care practic reduce hidrocarburile, particulele de funingine, le arde, le rupe in dioxizi de carbon și le transformă în vapori de apă.

Rămân întotdeauna în pereții filtrului niște microparticule. Aici găsim partea interesantă: din când în cand, la motoarele de Stage V, este posibil să vezi o regenerare a filtrului. Regenerare care s-a văzut pentru prima dată la modelul tractorului Optum, apoi am început să o vedem pe Puma long weelbase, o vedem pe Vestrum, iar acum, mai recent, pe Magnum AFS Connect. Această regenerare nu afectează în niciun fel utilajul, din simplul motiv că nu impiedică cu nimic funcționarea motorului. Motorul funcționează ca înainte, are acelasi cuplu motor, are aceeași putere și poate să funcționeze la absolut orice turație. Singurul lucru pe care trebuie să-l facă operatorul este să nu oprească motorul pentru că atunci se poate derula regenerarea până la capăt și trebuie să o repornească mai târziu.

Regulile Stage V definite de comisia Europeană se aplică tuturor țărilor din cadrul Uniunii Europene, iar respectarea acesteia pică în răspunderea fiecărei autorități locale.

 

Bogdan Constantin

PR & Communication Specialist