După ce a parcurs drum lung prin Europa, poposind în Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria, turul Case IH Agronomic Design a ajuns în această primăvară în trei zone din partea de est a României. Echipat cu tehnică de ultima oră, cu o armată de ingineri și specialiști și cu tehnologie de vârf în ceea ce privește agricultura de precizie, convoiul Case IH a intrat prima dată în județul Constanța, unde a ținut demonstrația în data de 25 martie la ferma din localitatea Lanurile. Apoi, turul a continuat cu evenimentul care s-a ținut în data de 27 martie la ferma de lângă localitatea Bordei-Verde, județul Brăila și s-a încheiat pe 30 martie, la ferma TCE 3 Brazi din județul Neamț.
Subiectul central al evenimentelor Case IH Agronomic Design din acest an a fost agricultura de precizie, combinată cu automatizarea activităților din fermă și din câmp. Pe câmpul de demonstrație s-au adus direct de la producător cele mai noi unități, instrumente și sisteme ale agriculturii de precizie de pe piață. Pe lângă avantajele subînțelese precum eficiență și acuratețe maxime, agricultura de precizie propusă de producătorul american și Titan Machinery România oferă, mai important, avantajul stopării definitive a costurilor inutile din fermă. Lucru care este determinant pentru o agricultură competitivă, respectiv performantă.
Tehnologia sistemelor agricole avansate Case IH şi telematicele AFS ConnectTM vă permit să fiţi la cârma operaţiunilor. Acestea vă oferă control maxim asupra datelor afacerii, permiţându-vă să gestionaţi la cel mai înalt nivel de precizie flota dumneavoastră de utilaje şi lucrările pe care acestea le deservesc. AFS (ADVANCED FARMING SYSTEMS) este un sistem modular care vă permite să adoptaţi oferta de produse aferentă, mai mult sau mai puţin, în măsura în care aveţi nevoie. Aşadar, indiferent că încercaţi să automatizaţi direcţia pentru un singur tractor sau să monitorizaţi o flotă de echipamente folosind telematicele AFS Connect, soluţia constă în tehnologia profitabilă AFS a Case IH.
Pe scurt, putem evalua avantajele sistemelor avansate de precizie astfel:
De asemenea, este deja binecunoscut faptul că Titan Machinery România a dezvoltat în ultimii trei ani rețeaua de semnal de precizie RTK +. Datorită preciziei ce prezintă o acuratețe de 2,5 centimetri cu repetabilitate, această tehnologie este unica prin care se pot administra precis și eficient fermele și terenurile acestora. De asemenea, ca urmare a repetabilității în timp, compactarea solului este mult redusă, calitatea și productivitatea terenului agricol fiind îmbunătățite. Toate tractoarele, de la Farmall până la Quadtrac, de la utilajele Case IH până la utilajele celorlalte mărci, de la excavatoare până la scrapere de nivelat, se folosesc cu succes de precizia maximă, nelăsând astfel două urme diferite la treceri succesive.
Tot în materie de administrare precisă și eficientă a câmpurilor și a fermelor, Titan Machinery România a pus la dispoziția agricultorilor serviciul de administrare a flotei de utilaje - FarmIS (IS- intelligent system). Această aplicație oferă astăzi fermierului mai mult timp pentru toate activitățile din fermă, acesta având posibilitatea de a se informa de pe tabletă sau de pe calculator despre ceea ce fac operatorii în câmp, în timp real. De asemenea, fermierul din România poate face setările utilajelor în timp real, astfel încât să aibă o privire de ansamblu și să corecteze dacă un anumit lucru nu este în regulă.
Subiectul evenimentului din acest an a captat foarte bine atenția fermierilor prezenți. Acest lucru, nu întâmplător, s-a datorat scurtelor prezentări teoretice în binecunoscutul spațiu adecvat al CASE IH Demo Truck și, bineînteles, demonstrațiilor ingenioase în câmp, unde fermierii au putut analiza cu desăvârșire utilajele și echipamentele de care dispun acestea. Cu siguranță, „networking-ul” nu și-a făcut lipsită prezența, date fiind vremea bună de care am beneficiat, tehnica modernă din solă și buna dispoziție a invitaților noștri, care și-au completat bagajul de cunoștințe în materie de tehnică agricolă cu una dintre cele mai arzătoare subiecte ale agriculturii moderne, agricultura de precizie.
Dar, să punem pe tapet părerile protagoniștilor acestor întâlniri.
“Anul acesta am schimbat din nou tematica acestor evenimente. Ne axăm foarte mult pe agricultura de precizie și pe automatizarea activităților din fermă și din câmp, astfel încât să le demostrăm fermierilor, practic și scriptic, productivitatea și economia ridicate ale lucrărilor.“ Răzvan Tomescu, director de marketing al Titan Machinery România.
“Scopul principal al agriculturii de precizie și al tehnologiilor înalte de aplicare este eficientizarea, ceea ce înseamnă costuri, cantități de inputuri puse în teren, recolte omogene, cantități mai mari luate la hectar și calitate mai bună a recoltei produse.“ Octavian Matei, director al departamentului agricultura de precizie din cadrul Titan Machinery România.
“Fermierii sunt din ce în ce mai receptivi la nou, la tehnologia modernă, la tot ceea ce înseamnă eficientizarea prin folosirea sistemelor avanzate de precizie. De aceea ne-am strâns aici, să le arătam ceea avem mai bun și pe ce anume vrem să punem accentul în acest an.“ Lucian Gheba, director regional de vânzari al Titan Machinery România.
“Sistemele pentru agricultura de precizie ale Titan Machinery sunt foarte precise. Eu le folosesc constant de aproximativ șase ani. Scad foarte mult costurile de operare și timpul de semănare.“ Marian Gudu, fermier.
“Am de câțiva ani un tractor Case IH de 340 CP, iar săptămâna aceasta, fiind convins de calitățile utilajelor Case IH, am mai achiziționat încă unul identic. Sunt utilaje de ultimă generație, fiabile, echipate cu sisteme avansate pentru agricultura de precizie, consumă foarte puțin și am încredere în ele. Am de gând să-mi completez flota cu mai multe.“ Viorel Bulancea, fermier.
“Acum zece ani era greu de crezut că se va ajunge la acest nivel. Oamenii deja se gândesc cum să facă să producă cât mai mult pe pământul pe care îl au. Evident că agricultura de precizie este un pas înainte. Simulatorul pe care l-am pregătit la acest eveniment se referă la toate aspectele legate de lucrările în câmp, respectiv semănat, lucrări ale solului și este deja un aspect al agriculturii care interesează din ce în ce mai mulți fermieri.“ George Stanson, business manager Case IH – zona Europa de est.
“Trebuie să vă spun despre semnalul de precizie Titan Machinery RTK + că este rezultatul unei investiții foarte mari a producatorului, iar fără acest semnal, care este singurul cu repetabilitate de la zi la zi, de la lună la lună și de la an la an, nu se poate crea nici în România nici în alt stat din Europa sau din SUA un management de fermă adevarat. Ca atare, câmpurile pe care noi le lucrăm și le digitizăm sau brazdele pe care ori le dăm în câmp ori le planificăm din birou și le încărcăm în monitoarele tractorului pentru autoghidaj, nu ar putea să rămână în acel loc, adică să aibă repetabilitate, să intre pe aceleași căi, dacă nu ar exista aceasta tehnologie RTK+ dezvoltată de Titan Machinery România.“ Octavian Matei, director al departamentului agricultura de precizie din cadrul Titan Machinery România.
“Avem deja un tractor Case IH achiziționat, suntem foarte mulțumiți. Am mizat pe Titan Machinery pentru că au o tehnologie foarte bună. Am luat un tractor cu GPS acum trei ani și-l folosim în loturi de hibridare unde avem nevoie de o precizie maximă la semănat.“ Cristinel Brânză, fermier.
“Fermierii ar trebui să înțeleagă că acesta este viitorul, pentru că fără astfel de tehnologii nu putem rezista ca fermieri în piață.“ Eugen Cernat, fermier.
Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist