Noua serie de combine Axial-Flow 250


27.02.2019

          Timp de aproape două secole, inginerii Case IH nu sunt și nu au fost doar niște exploratori veniți pe val, ci au fost aceia care au creat valul. Inovațiile Case IH au fost gravate ca repere tehnologice pe panoul evoluției agriculturii mondiale. În anii 1940, Case IH a inovat din nou, schimbând agricultura globală prin aducerea pe piață a primei combine de recoltat bumbac, dezvoltând cam în același timp și prima combină de recoltat trestie de zahăr.

Dar, să o luăm cu începutul. În 1831 Jerome Increase Case, împreună cu Cyrus McCormick au conceput prima batoză de recoltat cu ... un cal putere. Însă, cel mai recent reper în materie de combine de recoltat este apariția primei combine cu rotor cu flux axial în 1977, sistem brevetat al Case IH, care din nou a schimbat fundamental datele legate de productivitate, capacitate de recoltare într-un timp scurt și mai ales capacitatea de a păstra boabele intacte.

Astăzi agricultura are nevoie de combine cu o capacitate și mai mare, mai ales în condițiile actuale, când fereastra de recoltat este tot mai scurtă și productivitatea este esențială. Noua serie 250 de combine Axial Flow va înlocui vechea serie 240 și aduce fermierilor din România trei noi modele: 7250, 8250 și 9250, cu puteri nominale cuprinse între 402 și 550 CP.

Case IH inovează permanent pentru a îmbunătății performanțele combinelor Axial-Flow. Seria 250 se remarcă prin: capacitatea mare de lucru, calitatea superioară a boabelor recoltate, ușurința operării și folosirea tehnologiilor moderne de lucru în agricultură. Sistemul de control “AFS Harvest Command” transformă cabina combinei într-un adevărat „centru de comandă”. Confortul deplin pentru zilele lungi de lucru este desăvârșit și prin suspensia pe aer și sistemul de reducere a vibrațiilor. Astfel, operatorul se poate concentra doar pe urmărirea procesului de lucru. Opțional, va fi disponiblil și un nou pachet tehnologic care utilizează 16 senzori pentru a monitoriza în continuu combina și care reglează automat șapte setări diferite ale parametrilor de lucru, totul pentru a maximiza performanța combinei.

„AFS Harvest Command” este un sistem de funcții automate conceput pentru a îmbunătăți productivitatea combinei și pentru a ușura munca operatorului. Acest sistem realizează setarea automată a parametrilor de lucru în funcție de prioritățile în procesul de recoltare: viteza, respectiv capacitatea mare de recoltare; calitatea boabelor și managementul paielor; consum redus de combustibil și operarea ușoară. În mod automat pot fi setate patru moduri de lucru diferite, prin care operatorul stabilește o prioritate: viteză maximă la sol a combinei, combinată cu turația motorului și parametrii de batozare.

În modul „performanță” – prioritatea este capacitatea mare de recoltare, cu un nivel acceptabil al pierderilor la nivelul rotorului și al sistemului de curățare. În modul „constant” de recoltare se menține o combinație a vitezei de lucru și reglarea setărilor (prin modificarea vitezei) pentru a minimiza pierderile de boabe. În modul de acționare „maxima” – combina funcționează până la limita superioară a vitezei sale de lucru (sau de putere) stabilită de operator și ajustează setările pentru a minimiza pierderea de boabe la rotor și sistemul de curățare.

„Calitatea boabelor” – reglajele automate mențin un nivel presetat de calitate a cerealelor și un control al nivelului de impurități, reducând, de asemenea, pierderile. Practic, din meniul modului de comandă, operatorul introduce tipul de cultură, modul/strategia dorită, viteza maximă la sol și sarcina maximă a motorului, după care combina „rulează” fără a mai fi nevoie de comenzi suplimentare din partea operatorului. Toate comenzile principale sunt integrate în consola din dreapta și în maneta de comandă multifuncțională.

Capacitatea buncărului este de 11 100 litri (modelul 7250) și 14 440 litri (modelele 8250 și 9250). De asemenea, capacitatea de descărcare a crescut până la 159 l/secundă, astfel încât golirea buncărului se poate face în mai puțin de 2 minute. Tubul de descărcare are un sistem unic de pivotare care face foarte eficientă și ușoară urmărirea trailerului și descărcarea recoltei. Tubul de descărcare este disponibil în diferite variante de lungime, inclusiv 12 metri.

Noul sistem de reglare, din cabină, a vitezei rotorului și a cuștilor cuțitelor permite o batozare eficientă și „ușoară”, cu mai puțin de 0,5 % boabe sparte sau deteriorate. Pentru noua serie de combine 250 Axial-Flow sunt disponibile cinci game de heder: heder pentru boabe 3050, heder flexibil 3020, heder tip transportor cu banda 3100, heder pentru porumb 4000 și heder pentru ridicare 3000.

George Stanson, Business Manager Case IH pentru România, Bulgaria, Croația și Serbia a declarat: „Sistemul nostru Harvest command îți dă posibilitatea să te adaptezi la capriciile vremii și nu numai. Ai umiditate mare – alegi să bagi în buncăr grâne curate, pentru a putea fi mai apoi uscate. Știi că nu va ploua, nu te grăbești – alegi viteza constantă și pierderi minime. Practic, acest sistem ia foarte mult stres de pe umerii operatorului. Fermierul de astăzi se gândește la fiecare cent și la fiecare minut. Cândva, fereastra de recoltat era de 5-6 săptămâni, acum trebuie să recoltezi în maxim o lună, s-a redus la jumătate timpul de recoltat. Cei care vor să rămână la reglajele manuale au posibilitatea să o facă în continuare, dar generația nouă de fermieri preferă să conducă într-un alt stil.”

Principalele avantaje:

  • Putere maximă a motorului de până la 634 CP;
  • Calitate inegalabilă a boabelor cu tehnologia cu rotor simplu;
  • Concepută pentru capacitate maximă: lăţime a hederului pentru boabe de până la 13,50 m şi rezervor de boabe de până la 14.440 de litri;
  • Toate comenzile principale sunt integrate în consola din dreapta şi în maneta de comandă multifuncţională;
  • Sistem de tocare X-Tra
    • Distribuţie uniformă a paielor pe întreaga lăţime a  hederului (până la 13,5 m);
    • Lungime paie < 50 mm;
  • Sunt disponibile 5 game de heder: Heder pentru boabe 3050, heder flexibil 3020, heder tip transportor cu bandă 3100, heder pentru porumb 4000 şi heder de ridicare 3000;

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist