Tractorul viitorului CASE IH


01.09.2016

CASE IH a prezentat în aceste zile un concept de tractor fără cabină, autonom, care deși pare desprins din filmele ștințifico-fantastice, nu este departe de a ajunge în viitor și în ferme, dat fiind faptul că tehnologia care îI ghidează este deja disponibilă agricultorilor, care s-au obisnuit cu sistemele pentru agricultura de precizie       

”Noi oferim deja sisteme Lenkautomatik- și telematice pentru controlul de la distanță a echipamentelor agricole și gestionarea resurselor. Conceptul nostru merge mai departe și propunem un tractor autonom, vom arăta modul în care clienții noștri și angajații lor pot controla de la distanță mașina agricolă, o pot controla direct în agricultură și în viitor. Această tehnologie deschide clienților noștri calea de a efectua sarcini operaționale cu o eficiență mai ridicată, fie că vorbim despre cultivarea terenului, de semănat, sau de lucrările de de protecție a plantelor și de recoltare “, explica Andreas Klauser, președintele CASE IH.

Pentru moment, acest concept este folosit pentru a testa tehnologia și pentru a colecta feedback-ul clientului, pentru a efectua studii aprofundate focusate pe nevoile agricultorilor în ceea ce privește mașinile agricole autonome în prezent sau în viitor

Case IH și echipa de inovare a CNH Industrial au pornit dezvoltarea acestui concept de la modelul Case IH Magnum existent, implementându-i acestuia astfel un nou design. Vehiculul este controlat folosind o interfață interactivă, iar acțiunile mașinii agricole pot fi monitorizate prin intermediul operațiunilor pre-programate. Sistemul de la bord ia automat în considerare lățimea implementurilor și calculează cea mai eficientă rută de lucru în funcție de teren, obstacole și alte mașini agricole aflate în câmp.
Operatorul poate supraveghea și ajusta activitatea tractorului de la distanță, având posibilitatea de a alege între un computer desktop și o tabletă portabilă.

De asemenea, alte modificări aduse acestui tractor autonom sunt folosirea unui radar de tip LIDAR (Light Detection and Ranging), o tehnologie laser și camere video de la bord care ajută tractorul să recunoască cu acuratețe obstacolele ce apar în calea sa. Odată reperate, mașina inteligentă se oprește, iar operatorul este notificat vizual și acustic, putând interveni pentru a schimba modul de lucru al tractorului. Dacă nu este primit nici un semnal GPS, nu există date de poziție disponibile sau este apăsat butonul de oprire manuală, tractorul se oprește imediat.

 

Inovațiile de la CASE IH includ și modificarea sarcinilor pre-programate în funcție de condițiile meteo. Acestea pot fi, bineînțeles, controlate și de către operator care are decizia finală în privința lucrării. Dacă este vreme bună însă, iar mașina agricolă este programată să lucreze, ea se va oprit când termină, putând fi programată și pentru alimentare automată cu carburant.
Astfel, la tractorul autonom propus de CASE IH s-au implementat cele mai noi și mai performante tehnologii inteligente pentru urmărire, telemetrie, schimb de date și gestionarea datelor agricole. Aplicațiile sunt puse în slujba fermierului care beneficiază de cel mai simplu mod de operare, are control și acces total, poate face o monitorizare completă și reușește astfel că efectueze lucrări care conservă solul și reduce costurile.

"Un manager de fermă poate să supravegheze sau sa controleze activitățile mai multor tractoare autonome printr-o tabletă, în timp ce el are alte activități sau chiar operează un alt vehicul", a spus Zemenchik. "Tractoarele autonome multiple pot lucra ca o flotă sau simultan în mai multe sub-flote atribuite domeniilor separate, fiecare beneficiind de hărți pre-programate. Deci, ai putea avea un tractor trăgând un plug, urmat îndeaproape de un altul care operează o semănătoare. Oportunitățile de eficiență sunt substanțiale.

 

Inainte de dezvelirea conceptului, directorii companiei au prezentat o demonstrație video a tractorului la arat si semanat în sud-estul Statelor Unite ale Americii la începutul acestei veri.
Momentan este vorba despre un prototip, asadar nu există date cu privire la prețul unui tractor autonom sau în ce motorizări și cu ce putere va fi disponibil pe piață. De fapt, nu se cunoaște nici când el va putea fi comandat de către fermieri, toate informațiile de acest tip urmând să fie anunțate la momentul potrivit.

Vizionați următorul material video complet.
Vizionare placută!

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist