SMART FARM - Etapa a V-a - Instalarea punctului de observare și monitorizarea culturii


18.06.2021

Primăvara s-a sfârșit cu bine, iar proiectul SMART FARM de la Furculești arată conform prognozelor, din ce în ce mai bine.
 
De curând a fost inaugurat la fața locului un punct de observare a celor două blocuri de culturi de grâu semănate diferit (n.r. convențional și prin tehnologii de agricultură de precizie), un loc special creat pentru toți cei care îți doresc să vadă acest proiect cu ochii lor.

Ca atare, s-a creat o cale de acces bine amenajată în interiorul platformei, marcată și delimitată corespunzător.

Astfel, Echipa Smart Farm a Titan Machinery România, împreună cu partenerii săi au plăcerea de a vă invita să vizitați această platformă și de a ne transmite opiniile dumneavoastră.

Monitorizarea culturii
În această primăvară au fost aplicate etapizat Uree și Nitrocalcar și s-au făcut 3 tratamente fitosanitare, apoi s-au aplicat două erbicide pentru combaterea buruienilor graminee apărute în cultură.
 
Împreună cu fermierul gazdă și cu partenerii din acest proiect s-a monitorizat cultura pe toată perioada de vegetație.

Conform analizei SysAgria (n.r. vezi prezentarea rețelei de stații meteo inteligente), dar și în funcție de fertilizarea aplicată, producția de grâu prognozată este de 7,2 tone pe hectar. Acesta va produce un deficit de apă de 336 de litri pentru cultura viitoare, în cazul în care apa disponibilă, conform statisticilor anuale, este în jurul valorii de 500 l/mp.

În perioada aprilie-iunie 2021 bilanțul apei în sol a fost de minus 91,34 de litri, având un total de precipitații de 132 l/m și o pierdere prin evapotranspirație de 246 l/m.
 
Conform precipitațiilor efectuate și a dinamicii azotului asimilabil pentru perioada analizată, solul a demonstrat o capacitate ridicată de refacere a activității microbiologice afectată de tratamentele fitosanitare efectuate în a treia decadă a lunii aprilie. În perioada monitorizată au fost asimilate de către cultură aproximativ 50 de kg de azot la hectar, ceea ce garantează cel puțin 2 tone/ha în momentul recoltării (din totalul prognozat).

Tratamentele fitosanitare au fost executate corect ținând cont de prognoza SysAgria pentru tăciunele zburător asigurând o perioadă de protecție de până la 40 de zile.

 
Lucrările premergătoare acestei etape au fost următoarele:

  1. Pregătirea patului germinativ – scarificare la adâncime de 20 cm cu Väderstad TopDown cu o lățime de lucru de 3 metri și discuit la adâncime de 10 cm cu Vogel&Noot Terra Disc 500;
  2. Cartarea Agrochimică împreună cu partenerul Cartagris, obținerea rezultatelor și a Planului de Fertilizare (vezi prima etapă a proiectului SMART FARM);
  3. Scanarea prin inducție electromagnetică a solului cu Senzor SoilXplorer, prelucrarea datelor și obținerea hărților VRA și VSR (vezi prima etapă a proiectului SMART FARM);
  4. Aplicarea de îngrășământ (compozit Fosfor și Azot) cu Rată Variabilă cu ferilizatorul Sulky X40 (n.r. vezi etapa a II-a a proiectului SMART FARM);
  5. Semănarea cu rată variabilă în regim de mare viteză cu semănătoarea Väderstad Rapid A 600 (n.r. cu o lățime de lucru de șase metri / vezi etapa a III-a a proiectului SMART FARM);
  6. Instalarea rețelei de stații meteo inteligente de la SysAgria și monitorizarea culturii (n.r. vezi etapa a IV-a a proiectului SMART FARM); 
  7. Fertilizare cu azot și aplicare tratamente fitosanitare(n.r. vezi etapa a IV-a a proiectului SMART FARM).
Toate aceste etape au un rol esențial în cadrul SMART FARM, în virtutea atingerii obiectivelor propuse: producție mare și costuri reduse.
____________

Proiectul Smart Farm Titan Machinery reprezintă o premieră pe continentul European pentru RATA VARIABILĂ de semănat pentru cultura de grâu. Împreună cu colaboratorii Titan, vom implementa tehnologii pentru agricultura de precizie pe tot parcursul ciclului de producție.

Ne vom folosi de cele mai inteligente sisteme existente în lumea agriculturii avansate: roboți, senzori, drone, imagistică satelitară, utilaje autonome. Ca atare, fii pe fază să vezi cum se face o agricultură titanică, inteligentă, cu costuri minime și rezultate maxime, cu cele mai inovative soluții de pe piață și de la cap la coadă.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist