Sectorul agricol, ca de altfel toate celelalte sectoare economice din România suferă, mai ales în ultimii ani de deficiență de personal calificat. Cauzele sunt multe și binecunoscute, însă proiectele prin care se pot combate aceste cauze nu sunt nici pe departe suficiente. Este arhicunoscut faptul că ducem o lipsă acută de operatori de utilaje și de mecanici agicoli. Cei mai puternici agenți economici din industrie, pe lângă faptul că duc o luptă acerbă pentru a-i coopta în propriile lor echipe, au ales, cu precădere în ultimii ani, să-și crească încă din fazele educaționale incipiente - propriile echipe de mecanici agricoli. Pe acest aspect deosebit de important, Titan Machinery Romania „bate monedă” în ultima perioadă de timp când, odată cu traiectoria ascendentă pe care o parcurge dezvoltarea sa, a început să se gândească pe termen lung la viitor și la bunul său progres, conform principiului: „ceea ce semeni, aceea vei culege”.
Ca atare, Titan Machinery România împreună cu Ministerului Educației și alți agenți economici din agribusiness a intrat într-un parteneriat prin care s-a urmărit înființarea primelor două clase de învățământ profesional de stat în sistem dual cu specializarea “Mecanici Agricoli” în cadrul Colegiului Tehnologic “V. Harnaj”, în sectorul 1, București. Astfel, încă din toamna trecută Titan Machinery România s-a bucurat să primească prima grupă de 6 copii de clasa a IX –a, în vederea formării profesionale a acestora pe o perioadă de 3 ani. Aceștia au început să facă practică în mod regulat din luna octombrie 2017, într-o proporție de 25 % din întreaga lor activitate școlară, ceea ce înseamnă oricum mult mai mult decât într-un sistem clasic. Raportul de practică susținută urmează să crească în anul al 2-lea la 50%, iar în anul al 3-lea la 75%, moment în care, după absolvire vor obține câte o diploma de “Mecanic Agricol” ceea ce le oferă posibilitatea de a încheia contracte de muncă cu Titan Machinery România.
Pe parcursul celor 3 ani de studii teoretice și practice, Titan Machinery România se va preocupa să-i susțină intelectual, acordându-le posibilitatea unui stagiu de practică la cele mai înalte standarde de pe piață, oferit de traineri bine pregătiți atât în România cât și în Europa. Totodată Titan Machinery România îi susține atât financiar, acordându-le o bursă lunară fiecăruia dintre ei, cât și printr-un pachet de beneficii în care intră: transport, cazare, masă, salopete de lucru și rechizite școlare. Pe de altă parte, elevii vor primi o bursă și de la Ministerul Educației care, asemenea celei pe care Titan Machinery le-o acordă, va fi condiționată de rezultatele și aportul pe care aceștia îl vor avea pe parcursul stagiului de practică. Singura obligație a tinerilor elevi nu va rămâne decât aceea de a învăța și de a deveni odată cu timpul - buni profesioniști.
Titan Machinery, unul dintre cei mai mari dealeri de utilaje agricole și de construcții din lume a intrat pe piața românească în 2011, România fiind prima țară din Europa în care s-a instalat. Ulterior, compania și-a făcut un plan de expansiune, care are în vedere extinderea ariei de acoperire, prin deschiderea de noi puncte de lucru, pe parcursul a mai multor ani și formarea unei echipe dedicate de experți pentru a simplifica și îmbunătăți operațiunile clienților și a contribui la creșterea durabilă a afacerii lor. Distribuitor exclusiv pe piața din România atât al utilajelor agricole CASE IH și VÄDERSTAD, cât și al utilajelor de construcții CASE CONSTRUCTION, echipamente de talie mondială, secondate la un nivel ridicat de service și piese de schimb, Titan Machinery își continuă dezvoltarea atât pe axa orizontală, prin deschiderea de noi puncte de lucru care se vor alătura celor 9 deja operaționale pe întreg teritoriul României, cât și pe axa verticală, prin extinderea departamentelor de service, piese de schimb și GPS.
Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist