Imediat după Primul Război Mondial, mai mult de 16 milioane de hectare de pământ necultivat din SUA au trecut sub plug, inclusiv 12 milioane de hectare în statele producătoare de grâu și porumb. Peste un sfert din forța de muncă din SUA activa în agricultură. Mai exact, 27% dintre americanii care munceau erau fermieri. Acesta reprezintă un procent uriaș dacă raportăm la zilele noastre, când forța de muncă din agricultură a ajuns la doar 1,6% din întreaga populație activă a Statelor Unite.
La începutul acestei decade, inginerul International Harvester - Bert R. Benjamin și-a imaginat un tractor care poate face absolut totul în fermă, un tractor care poate înlocui caii. Și-a suflecat mânecile, apoi el și echipa sa de la International Harvester au dat naștere primului tractor FARMALL, cu un design revoluționar care urma să schimbe agricultura pentru totdeauna. Primul prototip a fost construit în cea mai mare măsură manual, iar până în anul 1930, ieșeau de pe linia de producție Rock Island, Illinois - 200 de tractoare Farmall® zilnic.
A fost numit „tractorul roșu care a revoluționat agricultura” din motive întemeiate. De la viziunea ingenioasă a lui Bert R. Benjamin pentru tractorul care ar putea face totul, până la peste 130 de brevete în 100 de ani, inovația a fost întotdeauna coloana vertebrală a modelului Farmall. Din prima zi, povestea Farmall a fost una dintre nenumăratele premiere, acoperind mai multe serii, modele și decenii. Farmall nu a încetat niciodată să inoveze pentru a satisface nevoile fermierilor, generație după generație.
1931 SERIA F
Tractorul din seria Farmall F s-a lansat după ce a fost proiectat drept un tractor și mai puternic pentru a trage pluguri cu 3 trupițe, pentru fermierii care exploatau suprafețe de peste 200 de acri. Acesta a fost construit cu o transmisie cu patru trepte și un motor pe benzină.
Un alt moment emblematic vine câțiva ani mai târziu, când Farmall devine roșu - No. 50 Motor Red - pentru a fi exact. Această culoare continuă să fie un element de identitate al mărcii Farmall, respectiv a Case IH.
În 1924, fermierii puteau achiziționa un tractor Farmall strălucitor și nou, pentru mai puțin de 1.000 USD. În total, 200 de tractoare Farmall au fost construite manual în 1924 și vândute pentru 950 USD.
1939 SERIA „Letter”
Introducerea tractorului Farmall de a doua generație, celebra serie „Letter” include modelele A și B (de dimensiuni mici), H (dimensiuni mijlocii) și M (dimensiuni mari) și prezintă noile scaune Culti-Vision pentru modelele A, B și BN.
Culti-Vision a fost o revelație pentru fermieri, deoarece schimbă modul în care privim câmpurile prin deplasarea scaunului operatorului în lateralul tractorului pentru o vedere mai bună în timpul lucrărilor.
Designul modern al seriei „Letter” includea trei dungi argintii și o plăcuță de identificare tridimensională a renumitului designer industrial Raymond Loewy (n. red. creatorul primului model Air Force One și a siglei „Man on Tractor” de la International Harvester). Înainte ca ultimul tractor Farmall H să iasă de pe linie, au fost produse peste 390.000 de unități, ceea ce îl făcea unul dintre cele mai populare modele de tractoare din istorie.
Pe lângă design-urile sale revoluționare pentru Farmall, Raymond Loewy a proiectat pentru NASA. Raymond Loewy și echipa sa au colaborat cu NASA la Skylab, prima stație spațială temporară a Statelor Unite.
1947 SUPER SERIA
Super seria începe cu tractorul Super A și este urmată de Super C în 1951, Super M în 1952 și Super H în 1953.
Super seria primește numeroase îmbunătățiri și restilizări, aceste modele urmând în mare măsură designul predecesorilor și, ca și ei, sunt în fruntea clasei și construite pentru a rezista.
Farmall Super M-TA a fost numit astfel datorită popularității serialului animat Superman din anii 1940. Ceea ce a făcut Farmall Super M-TA atât de „super” a fost primul amplificator de cuplu din industrie, permițând schimbarea între două trepte în mișcare sau sub sarcină.
Seria Super C a introdus multe dintre aceste îmbunătățiri, inclusiv International Harvester's Fast-Hitch: un sistem de cuplare hidraulică în 2 puncte cu conectare rapidă, cu o linie de unelte potrivite.
1954 SERIA DE NUMERE
Este introdus sistemul de numere pentru Farmall. Modelele Super A și Super C devin tractoare din seria 200 și 300. Noua linie de serie de numere s-a mândrit cu un powershift în doi pași, primul din industrie, denumit amplificatorul de cuplu, precum și cu prima priză de putere (PTO) din industrie.
Tractorul Farmall 560 este unul dintre cele mai populare modele vândute după lansarea sa în Statele Unite ale Americii, în timp ce tractorul Farmall 1206 este primul tractor dedicat culturilor pe rânduri, cu peste 100 de cai-putere, făcându-l probabil cel mai puternic și mai dur tractor universal din lume.
Tractoarele Farmall 706 și 806 își fac debutul în 1963. Farmall 706 a venit o nouă transmisie, respectiv o cutie principală cu patru trepte și o cutie de gamă cu două trepte, un amplificator de cuplu opțional (TA) care s-a putut deplasa între trepte fără ambreiaj, servodirecție și o priză de putere acționată hidraulic. Cu toate aceste upgrade-uri, 706 a fost cel mai avansat Farmall de până atunci.
Farmall 1206 Turbo a fost de fapt primul tractor 2WD care a depășit 100 de cai putere, o performanță inginerească impresionantă pentru acea vreme.
1974 DEPĂȘIREA PRAGULUI DE 5 MILIOANE
La 1 februarie 1974, exact la 9 a.m., al 5.000.000-lea tractor care poartă plăcuța de identificare Farmall iese de pe linia de producție de la fabrica Farmall Works din Rock Island, Illinois - primul producător de tractoare care a produs oficial peste acest prag.
Peste 420.000 de tractoare Farmall H și Super H au fost vândute între 1939 și 1954.
2003 FARMALL RENAȘTE
După 80 de ani de premiere, Farmall a fost din nou pregătită să revoluționeze agricultura modernă. De data aceasta, cu o linie de tractoare compacte destinate nevoilor fermelor mai mici și suprafețelor rezidențiale - continuând moștenirea inovației și versatilității în următorul secol.
2012 SERIA DE NUMERE: REINVENTATĂ
Moștenirea inovației de neclintit continuă cu reintroducerea tractoarelor Farmall din seriile A, B și C.
Cu dimensiuni variate, ca și înainte, aceste tractoare au îmbinat ingineria de utilitate cu tehnologia avansată pentru cerințele agriculturii moderne de astăzi și nevoile unei noi generații de fermieri.
2023 FARMALL împlinește 100 de ani
Cu peste 30 de modele, de la seria compactă la seria 100A și tot ce se află între ele, Farmall va fi întotdeauna tractorul potrivit pentru toate nevoile dumneavoastră. La fel ca primul Farmall, seria actuală de tractoare este proiectată pentru a fi versatile, puternice și productive - tot ce ar putea avea nevoie un fermier, totul într-o singură mașină, la care se atribuie un spirit unic.
Timp de un secol, indiferent de vremuri, Farmall a reprezentat un simbol al agriculturii moderne, tehnica agricolă evoluând prin cele 25 de generații ale acestui model. Astăzi, Case IH Farmall, rămâne unul dintre cele mai vândute tractoare din toate timpurile și piesa de rezistență din orice tip de fermă.
Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist