Dezvoltarea oricărei ferme din România este puternic condiționată de capacitatea de deschidere a acesteia către tehnica și tehnologia de ultimă generație, care să permită simplificarea cât mai mare și mai rapidă a tuturor proceselor, dar mai ales să permită reducerea costurilor și urmărirea maximizării productivității și a produsului obținut. Această viziune a fost urmată treptat și la o fermă din județul Olt, cunoscută sub denumirea de Longin SRL, care a ajuns în prezent să lucreze ingenios o suprafață totală de cca. 8000 de hectare.
Echipa de comunicare a Titan Machinery România a avut oportunitatea de a ajunge la sediul acestei ferme din localitatea Șerbănești, județul Olt, fiind primită de unul dintre liderii acestei afaceri de familie, domnul inginer agronom Dragoș Drăghicescu. Deosebit de pragmatic, cu un dezvoltat fler în lumea afacerilor și cu o maturitate care îi trădează vârsta de doar 36 de ani, Dragoș Drăghicescu este persoana care se ocupă și de relația cu Titan Machinery România și cu achizițiile de utilaje agricole din această fermă.
Reporter: De când ați început să faceți agricultură de performanță?
Dragoș Drăghicescu: Am început să facem agricultură din 1993. La început numai tatăl meu se ocupa, iar astăzi lucrăm întreaga familie alături de el. Mai exact spus, soția mea, sora mea și cumnatul meu, împreună cu tata și cu mine lucrăm împreună la această afacere de familie și contribuim la dezvoltarea societății.
„când vrei să te interesezi de un tractor articulat, mai întâi îți vin informații despre Case IH Quadtrac și apoi despre celelalte...”
Reporter: Cu ce tip de utilaje ați început să creșteți ferma și cum ați ajuns astăzi la această flotă impresionantă
Dragoș Drăghicescu: Inițial, am început cu un tractor românesc, cum aveau toți, după care, încet-încet, am început să mărim numărul lor, dar și numărul de combine românești. În 2004 aveam undeva la 10 combine românești. Acum, aproape de 2024, am ajuns să avem 10 combine de fabricație externă, printre cele mai mari. În 2004, țin minte că am preluat un leasing eșuat al unei foste societăți agricole și atunci am preluat primele două tractoare străine.
În 2005, am continuat cu un proiect SAPARD. Am achiziționat alte două tractoare de altă marcă, care au funcționat până anul acesta. Tot atunci am luat și primele combine străine. Anii au trecut, am cumpărat utilaje și ne-am dat seama că pe măsură ce suprafața de exploatat se mărește era nevoie de mărirea flotei de utilaje și implicit și de tractoare, să achiziționăm tractoarele cu cea mai mare capacitate.
În 2017 ne-am îndreptat către Case IH, când am achiziționat primul tractor articulat pe șenile Case IH Quadtrac 620, cel mai puternic din câte existau atunci.
Reporter: De ce v-ați gândit la Case IH?
Dragoș Drăghicescu: Datorită istoriei, datorită tradiției și datorită experienței. Când vrei să te interesezi de un tractor articulat, mai întâi îți vin informații despre Case IH Quadtrac și apoi despre celelalte. Și alte mărci au început să producă, dar este clar că Case IH a avut timp să le testeze, să le îmbunătățească, să le dezvolte în fiecare an. Ca atare, ei au într-adevăr atât o mai bună expertiză, cât și o dezvoltare mai mare. Case IH a deținut aproape 20 de ani patentul, așa cum a făcut și cu rotorul cu flux axial de la combine.
Ulterior, în 2020 l-am achiziționat pe al doilea Case IH Quadtrac 620, iar anul acesta a fost livrat noul Case IH Quadtrac 620 AFS Connect, cu cabina nouă, ceea ce reprezintă al treilea Quadtrac 620.
„toate deciziile sunt studiate complet, astfel nu ajungeam să cumpăr al treilea tractor Quadtrac...”
Reporter: Ce ne puteți spune despre tehnica de semănare de la Login?
Dragoș Drăghicescu: Avem și semănători de la Väderstad, 2 semănători de plante păioase de 8 metri Väderstad Rapid A800S combi și una de 6 metri Väderstad Rapid A600S combi. Tot în acest an am făcut recepția unei semănători de precizie pentru plante prășitoare de 16 rânduri Väderstad Tempo L 16, o semănătoare cu performanțe absolut uimitoare cu un randament foarte, foarte bun.
De exemplu, la porumb am avut o precizie de 98% la o viteză medie de lucru de 15,5 – 16 km/h. Facem și pregătire înainte cu combinator și cu un tractor Quadtrac. Așa am ajuns la 150-170 de ha semănate într-o singură zi, de dimineața de la 7, până seara la 20.00. Ceea ce pentru noi este un lucru foarte bun, pentru că ne putem face treaba rapid și putem fructifica eficient puținele ferestre optime din primăvară.
Reporter: Inițial de ce v-ați gândit la Väderstad?
Dragoș Drăghicescu: De obicei înainte să fac o achiziție analizez destul de bine. Eu mă ocup de partea de achiziție si niciodată nu m-am dus cu capul înainte să iau un utilaj fără să-l înțeleg, fără să-l cunosc, fără să iau anumite informații din piață. Toate deciziile sunt studiate complet, astfel nu ajungeam să cumpăr al treilea tractor Quadtrac.
Utilajele Väderstad au confirmat așteptările și ca urmare am achiziționat și un Top-Down 600(n.r. cultivator complex de 6 metri) la al doilea tractor Quadtrac. M-am interesat, l-am testat, l-am cumpărat și este și acum la lucru după 6 ani de zile, lucrând aproximativ 1500 – 2000 ha pe an.
Reporter: Care este suprafața totală a fermei și cum este repartizată aceasta pe culturi?
Dragoș Drăghicescu: Avem atât teren în proprietate, cât și în arendă pe o suprafață totală de cca. 8000 ha. Întreaga suprafață este împărțită pe mai multe localități și pe mai multe ferme, atât în județul Olt, cât și în județul Teleorman.
În mare parte avem grâu pe 3000 ha, rapiță am avut pe 1500 ha, floarea – soarelui tot 1500 ha, rotația o facem între floarea-soarelui și rapiță. Pe lângă aceste culturi mai avem porumb pe 600 ha, mazăre pe 500 ha, lucernă plus alte plante tehnice.
„producția ajunge undeva la maxim 2500 kg /ha, ceea ce pentru vremurile care sunt - nu e nici rău, nu e nici bine...”
Reporter: Cum a fost vremea în ultimii ani și ce producții ați înregistrat?
Dragoș Drăghicescu: Producțiile au fost medii, nu am avut producții spectaculoase. Spre deosebire de alte zone, noi suntem oarecum mulțumiți de recoltele pe care le-am avut. Am început recoltatul la floarea-soarelui de câteva zile, iar acolo constatăm că sunt ceva probleme. Cele câteva ploi pe care le-am primit nu au venit la momentul oportun și practic floarea-soarelui a rămas nepolenizată, ca atare producția ajunge undeva la maxim 2500 kg /ha, ceea ce pentru vremurile care sunt - nu e nici rău, nu e nici bine.
Am văzut undeva la Constanța producții de 300 – 350 kg/ha. Și la noi în sudul județului undeva la 1000 – 1500 kg /ha, dar e clar că nu o să meargă anul acesta. Mare parte din fermieri nu o să aibă profit, suntem la limită. Suntem la limita și din punct de vedere geografic, practic de aici începe seceta severă care continuă spre Bărăgan, Dobrogea și Moldova.
Reporter: Vă gândiți să investiți și în sisteme de irigații?
Dragoș Drăghicescu: Anul trecut am achiziționat o fermă în județul Teleorman unde există un sistem de irigații pe care l-am îmbunătățit și acum toată suprafața de acolo, de 500 de hectare este irigată complet. Am înființat rețeaua subterană de țevi de la Șerbănești pentru o suprafață de 300 ha, urmează să montăm pivoții și să facem stația de pompare. Încercăm să ajungem la 1000 de hectare irigate anul viitor și vom vedea. Dacă avem succes, vom mări suprafața irigată.
Din păcate, în zona Șerbănești nu există canale de irigații, nu există râuri de care ne putem lega. Singura sursă de apă sunt puțurile sau ceea ce se colectează din apele pluviale. Ca atare, noi trebuie să captăm fiecare litru de apă și să-l conservăm în așa măsură încât să-l aducem pe câmp și să-l valorificăm.
„fie că e combină, fie că e tractor, intru cu ele în sarcină și le testez capacitatea, iar în funcție de limita pe care o are, îi setez operatorului obiectivul zilnic sau obiectivul săptămânal...”
Reporter: Obișnuiți să vă urcați și la manșa tractoarelor pentru a lucra personal cu acestea?
Dragoș Drăghicescu: Fiecare utilaj pe care l-am cumpărat am lucrat pe el și am încercat să-i înțeleg modul de funcționare pentru a putea știi mai departe ce să solicit de la operatorii care urmează să lucreze efectiv pe ele.
Fie că e combină, fie că e tractor, intru cu ele în sarcină și le testez capacitatea, iar în funcție de limita pe care o are, îi setez operatorului obiectivul zilnic sau obiectivul săptămânal.
Reporter: Ce experiență v-a oferit noua cabină a tractorului Case IH Quadtrac 620 AFS Connect?
Dragoș Drăghicescu: Foarte confortabilă, materiale de calitate, atenție la detalii. S-au schimbat multe față de modelul precedent, totul evoluează, așteptăm să vedem și noul Quadtrac 780 ce urmează să se lanseze cu ce o să ne încânte și așteptăm să dispară cabina în viitorul apropiat.
Reporter: Cum descrieți relația cu reprezentanții Titan Machinery România?
Dragoș Drăghicescu: Am colaborat foarte bine, ca urmare este al 8-lea echipament pe care îl livrează la noi în curte. De fiecare dată au reacționat cu promptitudine, am putut să discutăm și să configurăm utilajele așa cum ne-am dorit, inclusiv partea de service am primit un răspuns foarte prompt. Indiferent de tipul solicitării, fie că a fost vorba despre garanție, fie despre o greșeală de-a noastră, toate intervențiile de service au fost tratate cu seriozitate și cu promptitudine.
În momentul în care se defectează ceva, cel mai important este timpul de așteptare până revii cu echipamentul la lucru. Toată lumea dorește să nu se defecteze absolut nimic, dar acest lucru este imposibil și orice defect ar apărea trebuie să ai încrederea și convingerea că o să se repare cât mai repede, iar la Titan Machinery am reușit să aflu că acest timp este destul de redus, lucru care este foarte bine, atât pentru ei cât și pentru mine.
Reporter: Ce planuri de viitor aveți?
Dragoș Drăghicescu: În primul rând, în fiecare an am achiziționat câte un nou utilaj, noi suntem într-o continuă modernizare a echipamentelor din fermă, niciodată nu cred că o să ne oprim din a înlocui vechile utilaje cu altele noi, mai performate, mai puternice, mai bune.
Unul dintre aspecte este îmbunătățirea flotei de utilaje ale fermei, iar al doilea aspect este partea de irigații pe care vrem să punem accent și pentru care căutăm soluții pentru a o dezvolta cât mai bine acest domeniu.
Reportaj realizat de Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist