În județul Arad, pe cele 130 de hectare semănate în perioada 2-4 aprilie cu rată variabilă (VSR) la ferma Ro-Vithur din localitatea Tipar, hibridul DKC5092 a început să răsară începand cu data de 12 aprilie. Pentru controlul buruienilor s-a utilizat produsul Adengo, aplicat în doză de 0,35 lt/ha în postemergență timpurie, pe întreaga suprafață. Datorită calității semințelor, a semănatului de precizie și a condițiilor climatice prielnice, cultura de porumb de la ferma Ro-Vithur a avut o răsărire uniformă. Densitățile de răsărire și zonele din prescripția FieldView au fost verificate de echipa Bayer pentru validarea tehnică a procesului de semănat.
La ferma Ro-Vithur din județul Arad s-a folosit semănătoarea de precizie Väderstad Tempo L 12 (n.r. 12 rânduri) care a fost acționată de un tractor semi-șenilat Case IH Magnum 380 Rowtrac, cu transmisie CVX, care a înaintat în lucrare cu viteze cuprinse între 16 și 21 km/h, oferind o precizie de 98,5%. Tractorul a folosit sistemul de ghidare automată AFS AccuGuide care a folosit semnalul de precizie RTK+, oferind o precizie de 2,5 cm între treceri. Distanța între rânduri a fost de 70 cm, adâncimea de plantare a fost de 4 cm, iar semănătoarea a folosit hărți de prescripție, prin terminalul Väderstad ISOBUS și sistemele de control electronic Väderstad E-SERVICES, semănând întreaga suprafață în condiții de variabilitate.
În județul Ialomița, pe terenurile fermei Somalex din localitatea Ghimpati, hibridul DKC5810 semănat in sistem VSR în data de 9 aprilie pe cele 50 de hectare, a început să răsară beneficiind de condiții prielnice (precipitații de 15 l/mp căzute în 17 aprilie) și temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă calendaristică (peste 30 de grade Celsius în timpul zilei). Pentru controlul buruienilor s-a aplicat produsul Adengo în doza de 0,35 lt/ha în data de 15 aprilie (cu două zile înainte de venirea ploilor). Vom reveni cu informatii noi, de îndată ce ploile vor înceta iar echipa Bayer va putea accesa locația.
În ferma Somalex din județul Ialomița, s-a folosit semănătoarea de precizie Väderstad Tempo F 8 (n.r. 8 rânduri) care a fost acționată de un tractor nou: Case IH Puma 260 AFS Connect, cu transmisie CVX, care a înaintat în lucrare cu viteze cuprinse între 14 și 19 km/h, oferind o precizie de 99%. Tractorul a folosit sistemul de ghidare automată AFS AccuGuide care a folosit semnalul de precizie RTK+, oferind o precizie de 2,5 cm între treceri. Distanța între rânduri a fost de 70 cm, adâncimea de plantare a fost de 6 cm, iar semănătoarea a folosit hărți de prescripție, prin terminalul Väderstad ISOBUS și sistemele de control electronic Väderstad E-SERVICES, semănând întreaga suprafață în condiții de variabilitate.
În ambele platforme, se poate observa precizia de semănat a culturii de porumb, atât în rând și la capăt de rând, cât și în adândime - lucru observabil prin uniformitatea plantelor la pornirea în vegetație. Dozatorul Tempo, împreună cu tehnologia Power-Shoot” inventată și patentată de către Väderstad, a asigurat plasarea precisă, una câte una, a seminţelor în brazdă. Prin asigurarea distanţelor uniforme între plante, fără însămânţări duble sau ratări, Tempo a asigurat celor două lucrări o precizie înaltă de semănat. Aceasta înseamnă că toate plantele au asigurate aceleaşi condiţii de germinare încă de la început.
În ceea ce privește adâncimea, prin construcția sa robustă, semănătoarea Tempo a transferat greutăţi substanţiale către secțiile de semănat. Împreună cu componentele sale, aceasta a generat o deplasare stabilă cu păstrarea adâncimii de semănat în condițiile celor două sole.
Precizia înaltă a determinat o germinare uniformă, ceea ce se va transforma într-o creştere stabilă a unor culturi puternice și sănătoase cu potenţial înalt.
Fiecare secțiune de sămânat în parte al Tempo este antrenată electronic, permiţând astfel controlul prin GPS al închiderii individuale a secţiilor. Prin eliminarea suprapunerilor pe capete, sau pe porțiunile de teren neregulat, au fost eliminate toate posibilitățile de pierdere și au fost reduce în același timp costurile de înființare al celor 2 culturi cu până la 10%.
_____________________________________
Scopul acestui proiect este de a demonstra eficiența și randamentul tehnologiilor de ultimă generație în perspectiva maximizării fiecărui gram de îngrășământ și a fiecărei semințe de porumb folosită. În cadrul acestui proiect, Titan Machinery și Bayer, vor investi toată experiența acumulată în dezvoltarea tehnologiilor și o vor concretiza prin managementul unei culturi de porumb pe un întreg ciclu de producție, în cadrul celor două ferme pilot: Ro-Vithur/Arad și Somalex/Ialomita.
Departamentul de comunicare
SC Titan Machinery Romania SRL
Aleea Stefania, Nr 2 , clădirea E
077096 Dragomirești Deal, Ilfov, România
Telefon: +4 0374 367600; +4 021 3504935;