La începutul anilor 1990, pasionați fiind de agricultură, frații Zifceak au pornit o mică afacere de familie, mai exact cu o firmă de prestări servicii în agricultură în județul Timiș, lucru pe care l-au continuat cu multă ambiție până în 2003. Astăzi, grupul de ferme MAXAGRO este unul dintre cei mai importanți operatori agricoli din România cu peste 11.000 de hectare de grâu, rapiță și porumb, cultivate în vestul țării.
Ioji Zifceak în vârstă de 48 de ani și Ianco Zifceak în vârstă de 50 de ani, doi frați cu origini slovace, extrem de îndrăzneți și de devotați pasiunii lor, au sărbătorit anul trecut 30 de ani de când au pornit pe acest drum anevoios și plin de provocări. Afacerea a început cu un tractor și cu cinci hectare de teren agricol. Încet, dar cu sârguință, frații Zifceak au creat un sistem performant, ce susține agricultura românească cu: 10.000 de hectare cu cereale cultivate în mod convențional și 1.800 de hectare cultivate în sistem ecologic.
Mai mult, cei doi frați dețin o flotă proprie impresionantă de utilaje pentru prelucrarea solurilor; capacitate de depozitare de peste 40.000 de tone în hale și în zece silozuri moderne, construite la cele mai înalte standarde ale pieței pentru stocarea cerealelor; fermă de 2.500 de vaci Holstein pentru lapte. Echipa de comunicare a Titan Machinery România a avut onoarea de a sta de vorbă cu Ioji Zifceak, care a fost încântat anul trecut de găzduirea unui eveniment Titan Machinery Field Day și de rezultatele pe care le-a avut la testarea utilajelor Case IH și Väderstad.
Reporter: A fost o pasiune care a apărut în tinerețe sau pe care ați moștenit-o din familie?
Ioji Zifceak: M-am născut aici în Gătaia, județul Timiș și de aici sunt bucuros să ajut astăzi întreaga regiune. Ca profesie, după terminarea liceului am făcut facultatea de agronomie, după care am continuat cu prestări servicii. Mi-au plăcut banii, se câștiga foarte bine atunci. Am început să cultivăm 5 hectare pe care le-am primit de la părinți. Pe vremea aceea nu m-a interesat prea mult să am afacerea mea pentru că se câștiga foarte bine din prestări servicii.
Ulterior am început să prindem și mai mult drag de agricultură. În 2006-2007 aveam în exploatare primele 4.000 de hectare de teren, însă a venit imediat o perioadă foarte grea în care am pierdut enorm. Apoi ne-am implicat și mai mult și cu mai mare drag de agricultură, reușind ulterior să ne redresăm.
Reporter: Ce suprafață totală lucrați astăzi și cum este repartizată aceasta?
Ioji Zifceak: Lucrăm aproximativ 11.000 de hectare pe care cultivăm grâu, rapiță, porumb, floarea-soarelui, mazăre, soia și lucernă. Aceste culturi le înființăm acum prin rotație și cu aproximație pentru fiecare an: cca. 3000 de hectare de rapiță, 3000 de hectare de grâu, 2500 de hectare de porumb. Avem muștar 300-500 de hectare, depinde de an, lucernă între 500-700 de hectare și alte culturi, în funcție de an.
Reporter: Aplicați rată variabilă?
Ioji Zifceak: Da, bineînțeles, pot să spun cu mândrie că suntem o firmă care a muncit foarte mult și am ajuns la un nivel foarte performant. Am început în urmă cu 5 ani să lucrăm cu rată variabilă, cu fertilizare diferențiată și bineînțeles după analize de sol. Suntem la zi cu tehnologia agricolă.
Reporter: Ne puteți spune ce rezultate ați avut în 2023 la grâu, porumb și celelalte culturi?
Ioji Zifceak: Din păcate, am avut un an 2023 foarte greu, dar asta nu înseamnă că a fost cel mai rău. Am avut undeva la 1.600-1.800 l/ m² din martie până în septembrie și am întâmpinat foarte multe probleme în culturi, dar așa cum am mai spus, agricultura este și frumoasă și cu surprize.
Producțiile în acest an nu au fost atât de bune ca cele de anul trecut. La grâu am obținut cu o tonă mai puțin, undeva la 6.200 kg/ha, la rapiță am făcut 3.580 kg/ha, la porum - 10.000 kg/ha, la floarea soarelui - 3.000 kg/ha.
La grâu am avut un fenomen foarte ciudat. Am încercat să-l înțeleg si nu am găsit exact. Probabil din cauza excesului de umiditate și al temperaturilor ridicate a murit grâul înainte de a se coace. Pur și simplu a murit ca și cum ai da glifosat pe el. Din această cauză am obținut 1,5 tone mai puțin decât anul trecut.
Reporter: Aveți și suprafață la irigat?
Ioji Zifceak: Da, am început, suntem pionieri la irigat, în primul an. Am început în forță cu 400 de hectare pe care am pus în funcțiune deja sistemele de irigat. Avem apă disponibilă pentru întreaga suprafață și vrem ca în următorii 4 ani să irigăm toată suprafața pe care o exploatăm.
Reporter: Când ați început colaborarea cu Titan Machinery România și cum a decurs colaborarea până în prezent?
Ioji Zifceak: Colaborarea a început odată cu achiziționarea utilajelor Väderstad. Avem în prezent două cultivatoare Väderstad Top-Down de câte 7 metri fiecare și două semănători de păioase Väderstad Rapid A800S de câte 8 metri fiecare, utilaje care după părerea mea reprezintă vârful tehnologic, practic nu există altceva mai bun.
Pot să spun că sunt foarte mulțumit. Există o colaborare foarte bună, există deschidere, se rezolvă lucrurile. Orice problemă a fost s-a rezolvat în timp util și asta este foarte important. Mă bucur că faceți teste și demonstrații pe teren. Arătați fermierilor lucrurile noi și asta contează enorm de mult.
Poate unii vor să vadă, alții nu, dar venind pe câmp, foarte multă lume vede că există tehnologia asta și practic voi, prin deplasările pe care le faceți și munca pe care o depuneți, îi arătați fermierului tehnologia propriu-zisă. Altfel mulți stau acasă sau se chinuie în ferme și nu văd. Astfel, ajunând la ei în zonă, le este foarte ușor să vină și să vadă utilajele și despre ce e vorba. Bravo și țineți-o tot așa!
Reporter: Ce planuri de dezvoltare mai aveți?
Ioji Zifceak: Noi suntem puțin nebuni, tot ceea ce apare nou vrem sa avem în curte, nu neapărat ca sa-l avem noi efectiv, ci tot ceea ce apare nou, hibrizi noi, mașini noi, Tot ce e mai bun, totul se orientează către performanță și nouă ne place să schimbăm pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.
Investim foarte puțin în fiecare an în tehnologie și în utilaje și achiziționăm de fiecare dată tot ceea ce apare nou pe piață. Ca suprafață nu dorim să mai creștem, plus-minus aici suntem, lucrăm tot terenul 100% comasat, nu lucrăm teren segmentat.
Material realizat de Bogdan Constantin
PR & Communication specialist