AFACERI PORNIND DE LA ZERO LA JIUL CONSTRUCT



        A fi un constructor de succes înseamnă să fii dispus în permanență la ultimele tehnologii apărute, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, cât și din punct de vedere al executării lucrării, fiecare amănunt fiind deosebit de important în economia lucrărilor și al dezvoltării firmei de construcții. Totodată este un domeniu extrem de atrăgător pentru oricine dorește să pornească pe acest drum, și nu numai din punct de vedere financiar... case, blocuri, dar și instalarea rețelelor de apă, de electricitate, sau construcțiile de mare anvergură, cele de infrastructură: rutieră, feroviară, alimentare cu apă, energie electrică... șamd, fiecare șantier reprezintă o provocare, pentru că apar de nenumărate ori situații neprevăzute care pot da toate lucrurile peste cap.

Echipa de Comunicare și Relații publice a Titan Machinery România împreună cu Partenerii de la Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII vă prezintă o poveste reală, care a început acum mai bine de 6 ani, o poveste care arată cum poți pune pe picioare o firmă de construcții de la zero, și aici includem și partea financiară, bazându-te numai pe profesionalism și dedicare. Este vorba despre firma JIUL CONSTRUCT din localitatea Lupeni, județul Hunedoara, care are ca partener și furnizor de tehnică - exclusiv Titan Machinery.

Reprezentanții departamentului de Comunicare, împreună cu colegii de la revista UTILAJE & CONSTRUCȚII au avut onoarea de a merge la Sediul acestei societăți de construcții și de a-l asculta pe domnul ing. drd. Militaru Ștefan, Directorul General al societății Jiul Construct.

Domnul Militaru este un om care nu are nimic de ascuns: a pornit pe propriile forțe, cum s-ar spune de jos, în anul 2008, atunci când făcea alpinism utilitar. După cum își aduce aminte de acei ani în care pasiunea reprezenta baza afacerii, munca de alpinism utilitar necesită multă atenție, siguranță, fiind însă o activitate foarte grea. De la această activitate și până la o afacere în construcții nu este decât un pas: ”... pe măsură ce timpul a trecut, am căutat modalități de a-mi face munca mai ușoară, și astfel, încetul cu încetul, am migrat către construcții, fiind un domeniu înrudit cu alpinismul utilitar: dacă faci alpinism utilitar te pricepi la majoritatea lucrărilor de construcții”.

Dar, și această perioadă de trecere spre construcții nu a fost cu nimic mai ușoară: ”În perioada 2013 – 2015 am trecut doar pe lucrări de construcții, am început cu lucrări de termoizolații, după care firma sa extins, am continuat cu lucrările de construcții rezidențiale, unde au apărut diferite necesități, legate de a ajuta muncitorii și oamenii cu mijloace de lucru mecanizate. De exemplu, era destul de greu să faci o fundație la o casă doar cu săpătură manuală”.

Colaborarea cu distribuitorul de utilaje Titan Machinery a început odată cu achiziționarea primului buldoexcavator CASE 580 ST.  A urmat anului 2019, când extinderea firmei a necesitat o nouă achiziție, care a fost tot un buldoexcavator CASE 580 ST. Mulțumiți de calitatea utilajelor și de susținerea permanentă a importatorului, directorul Jiul Construct a decis achiziționarea în anul 2021 a celui de al treilea buldoexcavator CASE, un model ST 580.

Dl. Militaru Ștefan spune despre colaborarea pe termen lung cu Titan Machinery, care s-a finalizat și cu achiziția altor utilaje, inclusiv marca Wacker Neuson, că nu a fost însă întâmplătoare: ” în anul 2017, când am avut prima achiziție de buldoexcavator, un proiect pe fonduri nerambursabile, am realizat o analiză de piață în care am luat în calcul oferta mai multor importatori care ofereau buldoexcavatoare cu date tehnice similare. Utilajele de la CASE, importate prin TITAN MACHINERY, au fost cele care au câștigat licitația din punctul de vedere al raportului calitate/preț.”

Utilajele electrice, șansa de a avea un profit mare și de proteja oamenii și mediul

Un șantier reprezintă un loc în care utilajele fac un zgomot destul de mare, iar atmosfera devine un pic mai poluată ca de obicei. De aceea, șantierele sunt de obicei așezate la distanță față de locuințe sau întreprinderi cu birouri. Dar, ce se întâmplă când nu este posibil să lucrezi izolat? Pentru șantiere de case, amenajări peisagistice sau chiar infrastructură locală de alimentare cu apă utilajele electrice reprezintă cea mai bună soluție.

Deocamdată, acestea nu sunt prea răspândite pe șantiere, existând ideea că numai firmele de construcții cu un parc mare de utilaje clasice își permit luxul unora electrice, și numai la aplicații speciale în care caietul de sarcini cere explicit reducerea la minim a zgomotului și a poluării.

Dar, pentru Dl. Militaru Ștefan acestea sunt prejudecăți. În opinia sa, un utilaj cu acționare 100% electrică, produs de o marcă specializată, de prestigiu, aduce un câștig garantat oricărei firme, indiferent de mărimea ei, protejând însă și sănătatea oamenilor și a  mediului din jurul șantierului. Astfel, în anul 2021, bazându-se pe un proiect cu fonduri europene, parcul de utilaje al societății Jiul Construct a crescut cu un mini-excavator EZ17e cu acționare integral electrică, un mini-dumper model DW 15e, cu motor electric,  și un cilindru compactor tandem articulat de 2.400 kg, model RD24, toate produse de către prestigioasa firmă germană Wacker Neuson.

Trecerea spre flota de utilaje electrice a fost făcută în primul rând datorită informațiilor complete oferite de specialiștii Titan Machinery și a sprijinului permanent oferit: ”când s-au lansat proiectele naționale, noi nu aveam prea multe informații despre utilajele electrice. În momentul în care a apărut o resursă de finanțare europeană a utilajelor electrice am sunat imediat pe directorul de vânzări din zonă ca să vedem ce oportunitate putem găsi la Titan Machinery.

Vreau să felicit întreaga echipă de la Titan Machinery pentru inițiativa de a aduce în România aceste utilaje electrice și de a le oferta pe piață, despre acestea noi având puține informații la acel moment. În urma consultării cu specialiștii firmei, am aflat numeroase informații noi despre ele, despre performanțele lor,  dar și despre costurile de exploatare și mentenanță care sunt mult mai mici comparativ cu utilajele cu motor clasic.

 De exemplu, unul din utilajele Wacker Neuson care lucrează acum pe șantierele noastre are costurile de exploatare la maxim 15% pe oră din costul cu combustibilul a unui utilaj clasic. Datorită acestor utilaje, noi am devenit deja foarte competitivi ca și costuri de lucru. În ceea ce privește partea de mentenanță, utilajele electrice nu au motor termic, nu au filtre de aer, de motorină, și nici revizii de făcut. Singurele cheltuieli sunt cu uleiul hidraulic și filtrul de ulei hidraulic. Deoarece nu mai există nici o poluare a aerului, dar nici poluare fonică, inclusiv operatorul este mai mulțumit de modul în care lucrează”. 

”Colaborarea noastră nu este numai un contract de vânzare/cumpărare, ci mai mult de atâta, este o colaborare pe termen lung, o colaborare foarte intensă pe procesul de achiziție, de la licitație și până la livrare. Ba chiar și după livrare, deoarece sunt necesare numeroase documente și apar numeroase provocări atunci când lucrezi cu fonduri europene, iar la Titan Machinery am găsit cei mai competenți specialiști, care răspund la problemele noastre indiferent de oră”- Militaru Ștefan, Director General Jiul Construct.

Reporter: Cum a venit această pasiune pentru domeniul construcțiilor, un domeniu vast, în care nu știi dacă poți să îți amortizezi investițiile în timp real. Cum a început această pasiune, și cum au decurs lucrurile?

Militaru Ștefan: Încă de mici, eu și fratele meu, eram luați de tatăl nostru să îl ajutăm în lucrări de instalație, era instalator sanitar. Mergeam cu el la diferite lucrări și învățam cum se câștigă banii, și corect, și onest, pentru munca depusă. Așa am început. După care chiar dacă prima facultate a fost de inginerie și protecția mediului în industrie, specializarea mea a fost către construcții, și am dezvoltat acest domeniu, ulterior terminând și facultatea de construcții la universitatea din Petroșani.

Apoi, a urmat activitatea de alpinism utilitar și încetul cu încetul am extins domeniul de competență, și am ajuns în prezent să deținem un parc de utilaje performante CASE dar și de utilaje electrice Wacker Neuson, toate achiziționate de la Titan Machinery. Avem operatori specializați pentru fiecare utilaj. În medie, avem 25 de angajați, iar operatorii specializați și autorizați de utilaje au rămas la noi de când au venit prima dată, așa că nu avem probleme cu găsirea personalului profesionist.

Reporter: Cum descrieți colaborarea cu Titan Machinery?

Militaru Ștefan: Toate utilajele sunt achiziționate numai de la Titan Machinery, eu sunt un om conservator îmi place să continui colaborările pe care le am și să le mențin pe termen lung.

Aici am găsit de fiecare dată rezolvarea problemelor noastre, chiar dacă noi suntem mai departe de centrul de la Timișoara, chiar și prin telefon, atunci când a fost necesară doar o soluție rapidă. Nici nu știu dacă, din punctul de vedere al împărțirii zonelor, are vreo importanță, deoarece am fost sprijiniți și de echipele de la Craiova sau Timișoara, atunci când am avut nevoie. Esențială pentru noi este intervenția echipei mobile, care să rezolve problemele tehnice pe loc.

Doresc să subliniez relația profesională de calitate care o avem de la început cu Bogdan (n.r. Bogdan Marian, Manager de Zonă Utilaje Pentru Construcții al Titan Machinery). Bogdan nu este numai manager de vânzări, are numeroase cunoștințe pe partea de consultanță, este foarte bine documentat și știe foarte bine ce să ne pună la dispoziție.

O scurtă întâmplare care a dovedit buna colaborare cu Titan Machinery: undeva în 2019/ 2020 am avut intenția de a achiziționa un utilaj, am plătit și avansul, după care s-a instalat pandemia, a apărut lipsa de cash-flow pe piață, băncile dădeau creditele mult mai greu. Am fost într-un punct critic, deoarece dacă achiziționam utilajul riscam să intrăm într-o lipsă acută de numerar și să avem un blocaj.

În acel moment l-am sunat pe managerul de zonă și l-am întrebat dacă avem posibilitatea să suspendăm achiziția. O altă firmă ar fi mărit mai târziu dobânda, ar fi zis că nu se poate și am fi pierdut avansul, dar la Titan Machinery am găsit o mare înțelegere, și s-a dovedit că colaborarea noastră este cu adevărat pe termen lung. Pot spune că am reușit să facem achizițiile de până în prezent și deoarece am avut o mână întinsă de la Titan Machinery.

Reporter: Ce tipuri de lucrări desfășurați în prezent și mai ales, cum a-ți ajuns să vă dezvoltați în mod constant, indiferent de problemele apărute?

Militaru Ștefan: În domeniul construcțiilor, construcții rezidențiale, nerezidențiale și cu scop industrial dar și rețele edilitare, de apă, de canalizare. Ca si construcții aici se construiesc pensiuni, mai puțin blocuri, case, rețele edilitare. Noi trebuie să ne adaptăm la piață și trebuie să ne ajustăm după cerințele pieței, mai ales ținând cont că este o piață atipică în Valea Jiului. În zona noastră cea mai mare provocare în construcții este să ai de lucru și pe perioada iernii.

Atunci când majoritatea lucrărilor se restrâng, noi avem această provocare să ne menținem angajații și pe perioada iernii. Astfe, am încercat să ne diversificăm: dacă pe perioada verii ne folosim de utilaje pentru fundații de case, sau la rețele edilitare, pe perioada iernii am căutat să încheiem contracte de dezăpezire, cu magazinele locale în special, parcări și chiar beneficiari privați. Autoritățile locale au un rol foarte important în comunitatea noastră. Prin intermediul autorităților și finanțatorilor cu ajutorul cărora am desfășurat activitățile pot spune că au avut un rol important și au adus un aport mare, astfel că activitatea noastră s-a dezvoltat mult mai accelerat.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți? Veți continua extinderea afacerii la fel de rapid?

Militaru Ștefan: Suntem prezenți în anumite zone din județ, deja din acest an am început să ieșim cu echipe și pe plan regional și județean, avem planuri de dezvoltare, suntem cu utilaje în Reșița, în tot județul, dar cred că trebuie să ne adaptăm permanent cererii pieței. O să avem o perioadă în care partea de achiziție de utilaje va fi mai relaxată. Pe prim plan este acum dezvoltarea unei clase de școală profesională, de 12 elevi, la liceul tehnologic, pe partea de construcții, care vor veni în practică la noi . Vrem să ne dezvoltăm activitatea și spre educație, să aducem un beneficiu pentru generațiile viitoare.

Reporter: Ce-i sfătuiți pe tinerii care intră în acest domeniu de antreprenoriat și intenționează să deschidă o afacere în construcții?

Militaru Ștefan: Cred că principalul factor trebuie să fie curajul. Nu am avut un capital cu care să pornesc, practic am deschis societatea gratis, aceasta era oferta pe atunci pentru studenții din anii 3 sau 4. O șansă are fiecare, are nevoie doar de curaj și să creadă în ei că poate să reușească.

Reportaj realizat de Bogdan Constantin,
PR & Communication Specialist Titan Machinery,
în colaborare cu Revista UTILAJE & CONSTRUCȚII