Semănatul a început în ferma Ro-Vithur / județul Arad în data de 27 martie, cu parcela martor, folosind hibridul DKC 5092 în rată fixă de semănat, pe o suprafață de 80 ha. S-a continuat apoi cu parcelele în care s-a semănat tehnologia Bayer cu rată variabilă, în perioada 2-4 aprilie, folosind același hibrid DKC 5092; fiind semănate astfel 130 ha cu rată variabilă.
Pentru lucrarea de semănat de la Ro-Vithur s-a folosit semănătoarea de precizie Väderstad Tempo L 12 (n.r. 12 rânduri) care a fost acționată de un tractor semi-șenilat Case IH Magnum 380 Rowtrac, cu transmisie CVX, care a înaintat în lucrare cu viteze cuprinse între 16 și 21 km/h, oferind o precizie de 98,5%. Tractorul a folosit sistemul de ghidare automata AFS AccuGuide care a folosit semnalul de precizie RTK+, oferind o precizie de 2,5 cm între treceri. Distanța între rânduri a fost de 70 cm, adâncimea de plantare a fost de 4 cm, iar semănătoarea a folosit hărți de prescripție, prin terminalul Väderstad ISOBUS și sistemele de control electronic Väderstad E-SERVICES, semănând întreaga suprafață în condiții de variabilitate. Precizia înaltă a semănătorii în regim de mare viteză se datorează principiului de plasare a boabelor cu ajutorul aerului comprimat, ceea ce face ca fiecare boabă să fie “împușcată” individual, la locul potrivit și în momentul potrivit. Acest principui este atribuit dozatorului “Power-Shoot” inventat și patentat de către Väderstad. Operatorul nu a avut nevoie decât să seteze viteza de înaintare, adâncimea de lucru, liniile de ghidare A-B din cadrul coordonatelor GPS ale suprafeței, să folosească doar manșa tractorului și să întoarcă la capăt de rând, echipamentul fiind capabil să funcționeze semi-autonom, în condiții optime.
În cadrul fermei Somalex / județul Ialomița, pe o suprafata de 50 de ha, administratorul fermei, domnul Daniel Donisei, a utilizat funcționalitatea Climate FieldView de generare automată a hărților de semănat variabil pentru hibrizii DEKALB. Pentru testare a fost folosit hibridul DKC 5810.
Pe baza hărților satelitare din ultimii 4 ani și a producției țintă în fermă, FieldView a generat pentru parcela aleasă de fermier, 4 zone de densități diferite: una fixă în exteriorul pivotului și alte trei variabile în interiorul pivotului. Pentru a maximiza recolta, fermierul împreună cu echipa Bayer, în baza analizei densităților generate de FieldView, au decis utilizarea a 65.000 boabe germinabile/ha în afara pivotului și a 75.000 - 81.000 boabe germinabile/ha în interiorul pivotului. Astfel, numărul boabelor germinabile/ha utilizate la semănat, a fost adaptat în funcție de potențialul diferitelor zone ale parcelei.
Pentru lucrarea de semănat de la Somalex s-a folosit semănătoarea de precizie Väderstad Tempo F 8 (n.r. 8 rânduri) care a fost acționată de un tractor nou: Case IH Puma 260 AFS Connect, cu transmisie CVX, care a înaintat în lucrare cu viteze cuprinse între 14 și 19 km/h, oferind o precizie de 99%. Tractorul a folosit sistemul de ghidare automata AFS AccuGuide care a folosit semnalul de precizie RTK+, oferind o precizie de 2,5 cm între treceri. Distanța între rânduri a fost de 70 cm, adâncimea de plantare a fost de 6 cm, iar semănătoarea a folosit hărți de prescripție, prin terminalul Väderstad ISOBUS și sistemele de control electronic Väderstad E-SERVICES, semănând întreaga suprafață în condiții de variabilitate. Precizia înaltă a semănătorii în regim de mare viteză se datorează principiului de plasare a boabelor cu ajutorul aerului comprimat, ceea ce face ca fiecare boabă să fie “împușcată” individual, la locul potrivit și în momentul potrivit. Acest principui este atribuit dozatorului “Power-Shoot” inventat și patentat de către Väderstad. Operatorul nu a avut nevoie decât să seteze viteza de înaintare, adâncimea de lucru, liniile de ghidare A-B din cadrul coordonatelor GPS ale suprafeței, să folosească doar manșa tractorului și să întoarcă la capăt de rând, echipamentul fiind capabil să funcționeze semi-autonom, în condiții optime.
Pentru lucrarea de fertilizare înainte de semănat, domnul Daniel Donisei a utilizat de asemena prescripțiile de rată variabilă create cu ajutorul Climate FieldView, aplicând 150 kg/ha produs în exteriorul pivotului și 300 kg/ha în interiorul acestuia.
Prescripția de semănat a fost încărcată în monitor, iar urmărirea lucrării s-a făcut cu ajutorul dispozitivului FieldView Drive conectat la utilaj, asigurându-ne în acest fel că prescripția este respectată întocmai. Prin aceasta conectare, fermierul a avut acces de la distanță în aplicație și a putut astfel urmări buna desfășurare a lucrării.
_____________________________________
Scopul acestui proiect este de a demonstra eficiența și randamentul tehnologiilor de ultimă generație în perspectiva maximizării fiecărui gram de îngrășământ și a fiecărei semințe de porumb folosită. În cadrul acestui proiect, Titan Machinery și Bayer, vor investi toată experiența acumulată în dezvoltarea tehnologiilor și o vor concretiza prin managementul unei culturi de porumb pe un întreg ciclu de producție, în cadrul celor două ferme pilot: Ro-Vithur/Arad și Somalex/Ialomita.
Departamentul de comunicare
SC Titan Machinery Romania SRL
Aleea Stefania, Nr 2 , clădirea E
077096 Dragomirești Deal, Ilfov, România
Telefon: +4 0374 367600; +4 021 3504935;